Ολες οι εκδηλωσεις

Θέατρο

4 Νοεμβρίου 2023

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ

Φεστιβάλ Κοντομαρί 2023 “Ημέρες Μνήμες”.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ

Περιγραφή εκδήλωσης

Η θεατρική παράσταση “Οι γυναίκες που έμειναν”, μια παράσταση θεάτρου επινόησης (devised theatre) που δημιουργήθηκε με αφορμή και αποκλειστικό σκοπό το Φεστιβάλ Κοντομαρί 2023 “Ημέρες Μνήμες”, εξιστορεί το τραγικό γεγονός της απώλειας από την σκοπιά της Γυναίκας.

Μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρί και της θεατρικής ομάδας Σκηνή Χωρίς Όρια.

Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της εκτέλεσης 25 αμάχων ανδρών στο Κοντομαρί από τον γερμανικό ναζιστικό στρατό, στις 2 Ιουνίου του ‘41, δημιουργήσαμε μια παράσταση εμπνευσμένη από τις γυναίκες, τις αφανείς ηρωίδες που έμειναν πίσω να κλάψουν και να θάψουν τους νεκρούς. Οι αφηγήσεις των γυναικών συνθέτουν έναν “κόσμο γυναικών” που μ’ ένα αόρατο νήμα συνδέεται με την διαχρονική, πανανθρώπινη Γυναίκα.

Οι τρεις ηθοποιοί φτιάχνουν με τα σώματά τους ένα άλλο μνημείο για τις μανάδες, τις κόρες, τις αρραβωνιάστηκες, τις συζύγους. Ένα μνημείο που θα ζωντανεύει για να δώσει φωνή και σώμα στις ιστορίες τους, στους φόβους τους και στα όνειρά τους. Οι γυναίκες που είδαν, οι γυναίκες που αντιστάθηκαν, οι γυναίκες που επιβίωσαν, οι γυναίκες που θυμούνται και δεν ξεχνούν. Οι γυναίκες που έμειναν.

Το κείμενο της παράστασης είναι σύνθεση από μαρτυρίες γυναικών και ιστορικές πληροφορίες σε αποσπάσματα και επιλογές από τα ντοκιμαντέρ: Αλησμόνητα – Γυναικες στην Κρήτη 1941/1945 της Barbara Englert και της Leonie Englert (Συνεντεύξεις από τις κυρίες: Ελπίδα Τσαγκανάκη, Ρένα Βαδουβά- Μελά, Ευαγγελία Αλεβιζάκη- Κωστάκη, Μάρθα Παπαδάκη- Πετράκη, Πηνελόπη Κωστάκη, Ελένη Κωστάκη, Βασιλεία Νικητάκη – Ζουμπεράκη, Ευαγγελία Πολιουδάκη, Μπερδεμένες κλωστές της Deborah Jeromin, Κοντομαρί | Η Μηχανή του Χρόνου ΕΡΤ (2011-2012) και Ντοκιμαντέρ Κοντομαρί, Η εκτέλεση στο Κοντομαρί Χανίων 1941 (1994). Το τραγούδι Επέτειος Νεκροί βασίζεται στην σύνθεση του Πάρις Περυσινάκης και στίχους του Γιώργη Καράτζη.

Το trailer της παράστασης ΕΔΩ

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου και Σκηνοθεσία: Στέλλα Σκορδαρά
Παίζουν: Αγγελική Κουρνιδάκη, Αθηνά Μαθιουδάκη, Στέλλα Σκορδαρά
Συμπαραγωγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρί και Σκηνή Χωρίς Όρια
Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αθλητισμού

Χρήσιμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ΩΡΑ: 21:00
Θέατρο Βλησίδης | Χανιά

Εισιτήριο: 10€

Τηλ. επικοινωνίας: 6972151099

(* για ενήλικο κοινό)