Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

20 Σεπτεμβρίου 2023

«Νεώρια Χανίων»

Παρουσιάζεται ο τόμος με το σύνολο των ερευνών και σχεδιαστικών προτάσεων.

«Νεώρια Χανίων»

Περιγραφή εκδήλωσης

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων (Κ.Α.Μ.), από τις 12:00 έως τις 14:00, θα παρουσιαστεί ο τόμος «Νεώρια Χανίων», στον οποίο περιγράφεται το σύνολο των ερευνών και σχεδιαστικών προτάσεων, αναφορικά με τα επτά Νεώρια στο λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12:00 (11:45 προσέλευση), με τους χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλη Ζερβάκη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν:
• η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη,
• ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Δημήτρης Φιλιππίδης,
• η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cà Foscari, Elisabetta Molteni,
• ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, Καθηγητής, Νίκος Σκουτέλης.

Από την 4η Ιουλίου 2020 , ημέρα υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, η ομάδα αποτελούμενη από ιστορικούς αρχιτέκτονες, γεωλόγους, γεωφυσικούς, χημικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους, εργάστηκε για τον κοινό στόχο: να αποδοθούν στην πόλη οι επτά θόλοι των βενετικών «Νεωρίων» ως στέγη συλλογικών δραστηριοτήτων.

Με την ολοκλήρωση των ερευνών και των προτάσεων στερέωσης και επανάχρησης των Νεωρίων παρουσιάζεται το εν λόγω βιβλίο, το οποίο εστιάζει στα αποτελέσματα της συνεργασίας των τεσσάρων φορέων.
Ειδικότερα, στον τόμο παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα των εργασιών, που ανέλαβε η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης και οι εξωτερικοί συνεργάτες: η ιστορία της κατασκευής, οι συσχετισμοί με το σύνολο της άμυνας της πόλης κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα έως το 1645, έτος της οθωμανικής κατάκτησης, η πορεία του συνόλου στον χρόνο, τα πορίσματα των τεχνολογικών προσεγγίσεων σχετικά με τα υλικά δόμησης και το έδαφος έδρασης, τις μετρήσεις για τη δομική συμπεριφορά των επιμέρους στοιχείων, τη μοντελοποίηση του φορέα, τον έλεγχο της φέρουσας ικανότητας του συνόλου. Επίσης, παρουσιάζονται οι διαδικασίες, που οδήγησαν στη νέα πρόταση, τις σύγχρονες χρήσεις και τον σχεδιασμό νέων κατασκευών προς ένταξη κάτω από τους υποβλητικούς θόλους.

 

Συντελεστές

Με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων

Χρήσιμα

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023
από τις 12:00 έως τις 14:00
Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων (Κ.Α.Μ.)