Ολες οι εκδηλωσεις

23/07/2024

20/10/2023
22/09/2023

05:06

2

Εκδηλώσεις

22 Σεπτεμβρίου 2023 - 20 Οκτωβρίου 2023

Κίνηση = Ζωή

Δράσεις του Δήμου Χανίων για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση χρήσης τρόπων εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη.

Κίνηση = Ζωή

Περιγραφή εκδήλωσης

Ο Δήμος Χανίων διοργανώνει και φέτος μία σειρά από δράσεις με τίτλο: «Κίνηση = Ζωή» στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και ανάπτυξης περιβαλλοντικού ήθους, στηρίζει επίσης δράσεις φορέων για την ενθάρρυνση μικρών και μεγάλων για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και την ευαισθητοποίηση στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη.

Συγκεκριμένα:

Α) Ο Δήμος Χανίων στην προσπάθεια ανάδειξης του ευεργετικού ρόλου της φαντασίας στη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: «Κίνηση στο διάστημα» σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το Chaniartoon Festival για παιδιά Νηπιαγωγείου, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, καθώς και μαθητές 1ης τάξης Λυκείου. Οι ζωγραφιές θα κοσμήσουν το ισόγειο του Δημαρχείου Χανίων.
Συμμετοχές έως τις 20 Οκτώβρη.

«Παιδιά, γνωρίζουμε πόσο σας αρέσουν οι πλανήτες, οι κομήτες, οι γαλαξίες, τα διαστημικά ποδήλατα, οι κοσμοναύτες, οι εξωγήινοι, το διάστημα, το μυστήριο του σύμπαντος! Ζωγραφίστε με φαντασία και κέφι για παράδειγμα την κίνηση ενός σώματος στο Διάστημα, την πτήση ενός διαστημικού ποδηλάτου στο ηλιακό μας σύστημα ή ένα διαπλανητικό ταξίδι από τη Γη στον Άρη με ένα μηχανοκίνητο ποδήλατο».
Η φαντασία, όπως έχει αναφέρει ο διάσημος συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς είναι η ικανότητα να φανταζόμαστε το ανύπαρκτο. Η διαδικασία να σχηματίζουμε στο νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα. Κι αυτή η ικανότητα, αυτή η διαδικασία, έχει άμεση σχέση με την επίλυση προβλημάτων και την επιστημονική σκέψη. Επίσης, ο θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, έχει πει: «Η φαντασία είναι η αφετηρία της δημιουργίας».

Β) Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στηρίζει τη δράση του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ «Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι» και καλεί μαθητές όλων των βαθμίδων να στείλουν τις φωτογραφίες τους στο [email protected] μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου!
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://archelon.gr/news/paidikos-diagonismos-paralias-2023-ftiakse-to-diko-soy-xelonaki-me-fysika-ylika-kai-steile-mas-fotografia

Δεν μετακινούνται μόνο οι άνθρωποι. Μετακινούνται και άλλα πλάσματα του πλανήτη, όπως οι θαλάσσιες χελώνες. Η μετακίνησή τους είναι πάντα φιλική προς το περιβάλλον. Ας προσέχει και ο άνθρωπος να είναι η μετακίνησή του φιλική προς το περιβάλλον.

Γ) Ο Δήμος Χανίων και η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ (ΟΤΑ) για δεύτερη χρονιά καλούν εκπαιδευτικούς και γυμναστές σχολείων, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους ποδήλατα, να δηλώσουν συμμετοχή, ζητώντας από τα παιδιά να φέρουν στο σχολείο ποδήλατα, που δεν χρησιμοποιούν πια.
Η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ θα αναλάβει το κόστος επισκευής των ποδηλάτων, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν από τη σχολική κοινότητα.
Δηλώσεις συμμετοχής από τις 30/09 στο τηλ.: 6972720943.

Δ) Ο Δήμος Χανίων για δεύτερη χρονιά πραγματοποιεί τη Στράτα περιαστικά με στόχο και πάλι τη διασύνδεση τόπων και φορέων και η ανάδειξη της ομορφιάς της περιπατητικής βόλτας.
Η αναβίωση του μουσικοχορευτικού δρώμενου της «Παραδοσιακής Στράτας» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22/9 στην Αγία Μαρίνα.
Έναρξη από τη συμβολή των οδών Ρωμιοσύνης και Κάμπου στην Αγιά Μαρίνα.
Συμμετέχουν: Λαογραφικός χορευτικός Σύλλογος “Καγιαλές”, Συλλογικότητα ΑΜΕΑ Νομού Χανίων «Κωφοί κι Ακούοντες».

Ε) Ο Δήμος Χανίων στηρίζει τη 10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023 που διοργανώνουν τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου με θέμα “Η κίνηση δίνει ζωή”.
Συγκεκριμένα : για την Β/θμια, στην Πλατεία Κατεχάκη θα υπάρχουν σταθμοί με αθλήματα στους οποίους, οι μαθητές-τριες θα επισκέπτονται με διαδοχική κυκλική σειρά ανά σχολείο, όπου με βιωματικό τρόπο θα τους παρουσιάζεται το αντίστοιχο άθλημα.
Ενδεικτικά:
i. Ξιφασκία,
ii. Τοξοβολία,
iii. Ποδόσφαιρο,
iv. Ζίου Ζίτσου
v. Ποδηλασία
και για την Α/θμια στην Πλατεία Νεωρίων “Επίδειξη Kids Athletics”, όπου θα υπάρχουν 8- 10 διαφορετικά αγωνίσματα του Κλασικού Αθλητισμού όπου θα επισκέπτονται διαδοχικά οι μαθητές/τριες. Στόχος είναι να αναδειχθεί η θεμελιώδης σημασία της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ευημερία του ατόμου.
Στην αθλητική δράση θα συμμετέχουν φορείς αθλητισμού & εθελοντισμού, με κοινό στόχο και όραμα.
Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες της ΔΠΕ & ΔΔΕ Χανίων.

ΣΤ) Από τις 23 έως τις 29/9 όσοι «γεμίσουν» το πορτοφόλι τους στην εφαρμογή i – PARK CHANIA θα λάβουν bonus 20% επιπλέον χρήματα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση του νέου συστήματος στο https://www.chania.gr/ta-chania-mou/i-parkCHANIA/i-parkapp.html

Ζ) Η Δημοτική Επιχείρηση Κύδων Α.Ε. κληρώνει ένα ποδήλατο για όλους όσοι σταθμεύσουν τα οχήματά τους στο Δημοτικό Πάρκινγκ ΚΥΔΩΝ, στην οδό Περίδου, από τις 19 έως τις 22/9.
Δήλωση συμμετοχής αποτελεί το απόκομμα στάθμευσης.