Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

23 Μαρτίου 2024

«Χτίζοντας Γέφυρες»

Οι “Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων” στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων, θα υλοποιήσουν δράσεις με θέμα «Χτίζοντας Γέφυρες».

«Χτίζοντας Γέφυρες»

Περιγραφή εκδήλωσης

Οι “Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων” στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων, θα υλοποιήσουν δράσεις με θέμα «Χτίζοντας Γέφυρες», το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 στο Μεγάλο Αρσενάλι (Ακτή Ενώσεως και Πλατεία Κατεχάκη – παλιό λιμάνι Χανίων).

Οι δράσεις εορτασμού περιλαμβάνουν εργαστήριο σε συνεργασία με το φεστιβάλ Chaniartoon και το Comixadiko ενώ θα ακολουθήσει ένας Μαραθώνιος αφηγήσεων από μεμονωμένους αφηγητές  της πόλης των Χανίων και του Ρεθύμνου αλλά και από τη Λέσχη Αφήγησης Χανίων, για ενήλικο κοινό και παιδιά ηλικίας 8+.

Όλες οι αφηγήσεις και οι δράσεις θε έχουν ελεύθερη είσοδο. (Για το εργαστήρι απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης:

 Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην Εθνική Ημέρα Αφήγησης της Σουηδίας το 1991. Τότε εορταζόταν η «Ημέρα των Παραμυθάδων» (Alla berattares dag).

Το 1997 στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, στη «Γιορτή των Ιστοριών», μια πενθήμερη εκδήλωση, ορίστηκε η 20η Μαρτίου ως «Διεθνής Ημέρα των Προφορικών Αφηγητών». Την ίδια περίοδο, στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής ήδη εορταζόταν η ίδια ημέρα του Μαρτίου ως «Εθνική Ημέρα των Παραμυθάδων».

Το 2001 εμφανίστηκε το Σκανδιναβικό Ιντερνετικό Δίκτυο για την Αφήγηση «Ratatosk» και οι Σκανδιναβοί παραμυθάδες υλοποίησαν την ιδέα για την εξάπλωση του εορτασμού της εκδήλωσης από τη Σουηδία στη Δανία, την Φινλανδία και τη Λιθουανία.

Το 2003 η ιδέα πέρασε τον Ατλαντικό και έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες κι έγινε γνωστή διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης». Το 2005 οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν κι οργανώθηκαν από 25 χώρες σε πέντε ηπείρους κι έκτοτε οι οργανωτές πληθαίνουν και οι εορτασμοί απευθύνονται σε περισσότερους φίλους των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και των λαϊκών ιστοριών. Το λογότυπο έχει σχεδιάσει ο Σουηδός αφηγητής Mats Rehnman μέλος της Fabula Storytelling.

Κάθε χρόνο ορίζεται οι αφηγήσεις την ημέρα αυτή να έχουν ένα συγκεκριμένο θέμα, κοινό για όλους τους συμμετέχοντες, για να έχουν οι εορτασμοί έναν ενιαίο στην απεύθυνσή τους χαρακτήρα. Του 2016 ήταν «Δυνατές γυναίκες», του 2017 ήταν «Μεταμορφώσεις», του 2018 «Ανόητοι σοφοί», του 2019 «Μύθοι, Θρύλοι, Έπη», του 2021 “Νέα Ξεκινήματα”, του 2022 “Για όσους και όσα χάθηκαν και βρέθηκαν ξανά”, του 2023 “Μαζί μπορούμε”.

Λίγα λόγια για τους “Παραμυθάδες της πόλης-των Χανίων”:

Μετά την πρώτη γιορτή της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης» στα Χανιά, που πραγματοποιήθηκε το 2019, με πρωτοβουλία της Βάνιας Σταμπολάκη και τη συμμετοχή και στήριξη αφηγητών της πόλης, ξεκινά η ιστορία των «Παραμυθάδων της πόλης-των Χανίων» και συνεχίζεται με ξεχωριστές συνεργασίες όπως με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, το Κέντρο Πρόληψης Χανίων, την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών, τις Γιορτές Ρόκας και τη Dr Shizuka Hariu, το Comixadiko, το Chaniartoon Festival, την Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη, το 2ο ΣΔΕ Χανίων, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων και με τους σπουδαιότερους αφηγητές της Ελλάδας. Κάθε χρόνο σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χανίων και την πρώην ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διοργανώνει τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης στα Χανιά».

Όλες οι δράσεις που διοργανώνει ή συμμετέχει φέρνουν στο προσκήνιο ιστορίες της προφορικής παράδοσης των λαών και την τέχνη της ιστόρησης, προωθούν την αφήγηση σε ενήλικο κοινό και γεννά παραμυθάδες!

Συντελεστές

Το αναλυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

11:00-13:00    Εργαστήριο για ενήλικες με θέμα “Εικονοποιώντας παραμύθια σε μορφή κόμικ” από το Μάριο Ιωαννίδη (Chaniartoon/Comixadiko) – Απαιτείται δήλωση συμμετοχής συμπληρώστε τη φόρμα εδώ: https://forms.gle/zxBAGdZZRRnQ8PvFA

19:00-20:30    Μαραθώνιος Αφηγήσεων

Οι δυο κατσίκες στο γεφύρι                                                             Mαρίνα Κωστάκη

Η ιστορία του μικρού φοίνικα (Αφρική)                                     Αμάντα Γεραρχάκη & Μιχάλης Βόλακας (μουσική συνοδεία)

Το βατραχέλι (Λέσβος)                                                                       Γωγώ Μοχλάκη & Μαρλέν

Ο Δάκρυς (Πελοπόννησος)                                                               Δημήτρης Σακκάς

Η καμήλα και το μυρμήγκι (Μικρασία)                                        Μαρία Τσουκνάκη

Η φλογέρα του Ιβάν (Λευκορωσία)                                                        »              »

Η αλήθεια σ’ ένα κουκούτσι από ροδάκινο (Περσία)            Κατερίνα Χρονάκη

Ο μύθος της Περσεφόνης                                                                  Ευσταθία Γκουντέλα

Μια καμάρα ελληνική (Κρήτη)                                                        Αμαλία Κωτσαδάμ

Το γεφύρι που δεν τελείωσε ποτέ (Χώρα των Βάσκων)       Κατερίνα Κατσουλάκη

Τα δυο βασίλεια που είχαν πόλεμο (Αγγλία)                             Βάνια Σταμπολάκη & Χάρης Παπαεμμανουήλ (κρουστά)

Οργάνωση και συντονισμός εκδήλωσης:                                   Αθηνά Χαριτάκη, Go Pro Events

Επίσημος Χορηγός: Νερά Samaria

Υποστηρικτές: Βιβλιοπωλείο Librairie, Κρητικό Εργαστήρι Οικογένεια Λαμπάκη

Χορηγοί Επικοινωνίας: Νέα Τηλεόραση, Zarpa Radio, Δίκτυο FM

Διοργάνωση: Δήμος Χανίων – Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων

Χρήσιμα

Ημερομηνία :  Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Ώρα :                   11:00-13:00 (Εργαστήρι) &  19:00-20:30 (Αφηγήσεις)

Τοποθεσία :      Μεγάλο Αρσενάλι – ΚΑΜ

Είσοδος Ελεύθερη