- Δωρεάν είσοδος
3ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Συνδέουμε λέξεις , ενώνουμε αφηγήσεις..
Περιγραφη εκδηλωσης
Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ώριμο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πάνω 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις με περισσότερους από 120 ομιλητές από 17 χώρες, αλλά και περφόρμανς, εργαστήρια μεταφραστικά, εκπαιδευτικά και δημιουργικής γραφής, θεατρικά δρώμενα, συναυλίες, ξεναγήσεις σε εκθέσεις, κ.ά., γύρω από το κεντρικό του θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ) θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 26 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου, από τον Δήμο Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.
Δείτε το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:
https://www.chaniabookfestival.gr/ekdiloseis/
Νέοι χώροι εκδηλώσεων: Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Αίθουσα 2, Ναυτικό Μουσείο Κρήτης-Νεώριο Moro, Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ο πρωτότυπος πολυλειτουργικός χώρος MULaR
Το 3ο ΦΒΧ θα διεξαχθεί, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, με επίκεντρο το Ενετικό Λιμάνι της πόλης, μεταξύ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.-Μεγάλο Αρσενάλι) και του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης». Επιπλέον, όμως, φέτος προστίθενται και νέοι χώροι: η πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης («Αίθουσα 2» – Είσοδος από την πλατεία από τη μεριά των Νεωρίων), το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Νεώριο Moro), ένα εμβληματικό τοπόσημο των Χανίων όπου στεγάζεται η Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, αλλά και ένας πρωτότυπος, μεταβλητός, πολυλειτουργικός χώρος, το Κινητό αστικό καθιστικό του Δήμου Χανίων (Mobile Urban Living Room- MULaR), που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Κατεχάκη (μεταξύ Κ.Α.Μ. – Θεάτρου «Μ. Θεοδωράκης»).
Το Κινητό αστικό καθιστικό, που σχεδίασε και υλοποίησε ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο του προγράμματος VARCITIES (Visionary Nature Bases Solutions for Health, Well-Being and Resilience in Cities) από το HORIZON 2020, -το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης-, ταξιδεύει στην πόλη, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και αυξάνοντας την αξία των χώρων που επισκέπτεται.
Σε μία από τις πρώτες «στάσεις» του στο 3ο ΦΒΧ, το Κινητό αστικό καθιστικό (MULaR), θα λειτουργεί ως χώρος συναντήσεων και ενημέρωσης (Info Point), όπου σε ειδικές οθόνες θα προβάλλεται το καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό και ως Κέντρο Ψηφιακής Επικοινωνίας (Social Media Center).
Επιπλέον φέτος στο 3ο ΦΒΧ, στο Κινητό αστικό καθιστικό (MULaR), θα φιλοξενηθεί ο ρ/σ Δίκτυο FM 91.5, ο οποίος θα εκπέμπει τον παλμό του Φεστιβάλ στα FM αλλά και διαδικτυακά, καθημερινά για όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ, από τις 19:00 έως τις 20:00, φιλοξενώντας στο εξωτερικό studio του, συγγραφείς και καλεσμένους που θα μιλούν για το έργο τους, μεταφέροντας συγχρόνως τις εντυπώσεις τους για το 3ο ΦΒΧ.
Επίσης, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις, όπως από την «ομάδα συγγραφέων εκτάκτου ανάγκης “γραφούλες”» στην πρώτη της δράση εκτός Αθηνών, με τη συμμετοχή των ποιητριών Παυλίνας Μάρβιν και Τώνιας Τζιρίτα Ζαχαράτου (Τετάρτη 26.6, 18:00-20:00).
Ακόμη, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνεργασία με το 3ο ΦΒΧ διοργανώνει δύο ξεναγήσεις ειδικά για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ στην έκθεση «50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μνήμες και Τεκμήρια» (επιμέλεια: Λευτέρης Λαμπράκης, συνεργασία: Άννα Λαμπαρδάκη, Μαρία Μιχελογιάννη), το Σάββατο 29.6 και την Κυριακή 30.6 στις 11:00, με την Άννα Λαμπαρδάκη, γεν. γραμματέα του Συνδέσμου Φιλολόγων του Νομού Χανίων. Η έκθεση αυτή, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, περιλαμβάνει αφίσες, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, ντοκουμέντα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και έργα τέχνης, της περιόδου 1967-1974, και θα διαρκέσει έως και τον Οκτώβριο του 2024.
Νέα εργαστήρια, περφόρμανς
και μια σημαντική συλλεκτική έκδοση ειδικά για το ΦΒΧ
Εκτός από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες που έχουν ήδη ανακοινωθεί («Μια φωλιά για μένα» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη και «Ταξιδεύοντας με φαντασία» της Μελίνας Ηλιοπούλου, την Πέμπτη 27.6, στις 11:00-12:00 στο Μεγάλο Αρσενάλι και στις 12:00-13:00 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, αντίστοιχα, τα εργαστήρια «Κρυψώνες αυτοεκτίμησης» και «Η έννοια του εαυτού» της Άννας Νεμπαυλάκη, το Παρασκευή 28.6, 11:00-13:00 και την Κυριακή 30.6, 11:00-13:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι, και το εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της Μελίνας Ηλιοπούλου, το Σάββατο 29.6, 12:00-13:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης), επιπλέον στο πλαίσιο του 3ου ΦΒΧ θα πραγματοποιηθεί και:
– Το εργαστήριο «Μπλε σάκοι: Ενώνουμε λέξεις, φτιάχνουμε αφηγήσεις» (Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, 11:00-12:30, Μεγάλο Αρσενάλι), για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, με αφετηρία τα 100 βιβλία στον «μπλε σάκο» του ΕΚΕΒΙ (κινητή θεματική βιβλιοθήκη που ταξίδεψε στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Μελίνα-Εκπαίδευση και Πολιτισμός») και με στόχο τον προσδιορισμό από τους συμμετέχοντες του νοήματος της πολιτισμικής δημοκρατίας και τη συνειδητοποίηση της κρίσιμης σημασίας της για την κοινότητα. Οι προτάσεις των μελών των ομάδων που θα συμμετάσχουν, θα γεμίσουν εκ νέου έναν από τους μπλε σάκους που φιλοξενεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής Χανίων, προκειμένου να ταξιδέψει η μικρή κινητή βιβλιοθήκη στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά με θέμα «Πολιτισμική δημοκρατία». Ιδέα-Εμψύχωση: Μαρία Α. Δρακάκη, επιμελήτρια Μουσείου Σχολικής Ζωής.
– Η performance «Οι μοίρες» (Πέμπτη 27.6, 22:00-23:00, Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου – διάρκεια: 30’), που βασίζεται στον ποιητικό λόγο, τη φωνή και τη μουσική: Ιστορίες γυναικών που αφανίστηκαν και άλλων που υπέστησαν όσα δεν επανορθώνονται, συναντιούνται με αρχαίες και σύγχρονες, ορατές και αόρατες μοίρες, που ανατρέπουν την πορεία των πραγμάτων, μεταμορφώνουν τις συνθήκες και τα δρώντα πρόσωπα ή αποδίδουν δικαιοσύνη όπου δεν υπάρχει. Γράφει και αφηγείται η συγγραφέας Παυλίνα Μάρβιν. Στη φωνή και στην κιθάρα ο τραγουδοποιός Κρέων Κανακάρης
– Το τρίωρο «Εργαστήριο γυναικείας ποιητικής γραφής» (Κυριακή 30.6, 11:00-14:00, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Αίθουσα 2) για γυναίκες κάθε ηλικίας με σκοπό τη διερεύνηση χειραφετητικών πρακτικών μέσα από τον ποιητικό λόγο και την εισαγωγή στον αποκαλυπτικό σε θέματα ταυτότητας όσο και ανεξάντλητο κόσμο των λογοτεχνικών περαμάτων. Οι συμμετέχουσες θα μελετήσουν επιλεγμένα κείμενα γυναικών ποιητριών από την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή και θα γράψουν δικά τους που θα διαβαστούν και θα συζητηθούν μέσα στην ομάδα. Επιμέλεια: Παυλίνα Μάρβιν, συγγραφέας. Με την υποστήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων και του comixadiko.
Δηλώσεις συμμετοχής: https://bit.ly/ergastirio-marvin-cbf2024
Ακόμη, το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Κείμενα» θα παρουσιάσει, πριν την επίσημη κυκλοφορία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το νέο μυθιστόρημα του πολυμεταφρασμένου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, δραματουργού και μεταφραστή, Πέτρου Μάρκαρη, «Η βία της αποτυχίας», με ήρωα τον διευθυντή Ασφάλειας Αττικής Κώστα Χαρίτο (Σάββατο 29.6, 20:00-21:00, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης), το οποίο θα διατίθεται σε μία συλλεκτική έκδοση σε περιορισμένα αριθμημένα αντίτυπα ειδικά για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.