Ολες οι εκδηλωσεις

23/07/2024

12/10/2022
15/10/2022
16/10/2022

23:23

2

Χορός

6 Οκτωβρίου 2022 - 16 Οκτωβρίου 2022

Ανοιχτά Πανιά 2022 – Bridge

Ανοιχτά Πανιά 2022:  Όγδοη Δράση – BridgeΠρότζεκτ χορού με την Ιουλία Ζαχαράκη.
Το project “Bridge” μελετά πολύπλευρα την έννοια της γέφυρας και αποτελείται από τρία μέρη: εργαστήριο σύγχρονου χορού, video documentary και παράσταση σε εσωτερικό χώρο.

Ανοιχτά Πανιά 2022 – Bridge

Περιγραφή εκδήλωσης

Ανοιχτά Πανιά 2022: Bridge – Πρότζεκτ χορού: Από τις 6 έως και τις 16 Οκτωβρίου 2022

 Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου. Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Όγδοη δράση Ανοιχτά Πανιά 2022
Bridge – Πρότζεκτ χορού από τις 6 έως και τις 16 Οκτωβρίου 2022
Ιουλία Ζαχαράκη

-Ερευνητικό εργαστήριο σύγχρονου χορού, 6-8 Οκτωβρίου 2022
-Video documentary / Προβολή, 12 Οκτωβρίου 2022
-Indoor performance / Περφόρμανς σε εσωτερικό χώρο, 15-16 Οκτωβρίου 2022

Το project “BRIDGE” μελετά πολύπλευρα την έννοια της γέφυρας και αποτελείται από τρία μέρη: εργαστήριο σύγχρονου χορού, video documentary και παράσταση σε εσωτερικό χώρο. Με οδηγό την κίνηση υπό το πρίσμα του σύγχρονου χορού και την σύνδεση της με τα στοιχεία του χώρου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας, η χορεύτρια & χορογράφος Ιουλία Ζαχαράκη επιδιώκει την εξίσωση και μετάφραση του σώματος ως τοπίο και αντίστροφα.

Δείτε το project Bridge: εδώ 

Συντελεστές

PERFORMANCE
Ιδέα, χορογραφία, ερμηνεία: Ιουλία Ζαχαράκη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Μπαρνιάς
Βοηθοί χορογράφου, καλλιτεχνικοί συνεργάτες: Βάρβαρα Μπαρδακά, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης
Σκηνικά: Ιουλία Ζαχαράκη
Κουστούμι: Λευτέρης Χουδαλάκης
Φωτιστικός σχεδιασμός: Γιώργος Μαρουλάκος
Βοήθεια παραγωγής σκηνικού: Ηλιάννα Σκουλάκη, Δημήτρης Κύρκος

DOCUMENTARY
Κεντρική ιδέα: Ιουλία Ζαχαράκη
Σκηνοθεσία, βιντεοληψία, μοντάζ: Στέλιος Μανταδάκης / palestini2
Ερμηνεία: Iουλία Ζαχαράκη
Χειριστής drone: Σωκράτης Ίσσα
Παραγωγή & σχεδιασμός ήχου: Στέλιος Μανταδάκης
Ενδυματολογία: Στέλιος Μανταδάκης, Ιουλία Ζαχαράκη
Βοήθεια παραγωγής: Χάρης 2Μ, Φιλίππα

Βιογραφικό:
Η Ιουλία Ζαχαράκη είναι γεννημένη στα Χανιά και απόφοιτη της Kρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Έκτοτε συνεργάζεται με την Anton Lachky Co, Danae & Dionysios και τον τελευταίο χρόνο με την ομάδα Cross iMPact της Πηνελόπης Μωρούτ. Μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει το site-specific έργο Definitely Maybe στο Διεθνές Φεστιβάλ Dance Days Chania (2017), το Wethericecream Weatheriscream στο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας (2019) και το site-specific έργο Into the Flux: Jungle στο Διεθνές Φεστιβάλ Dance Days Chania (2020). Επιπρόσθετα, είναι συνεργάτης του στούντιο Συν-Κίνηση στα Χανιά, διδάσκοντας και συμμετέχοντας σε παραγωγές της ομάδας καθώς και εθελόντρια στο Διεθνές Φεστιβάλ Dance Days Chania. Τέλος, τα τελευταία δυο χρόνια είναι σε ερευνητικό στάδιο τόσο κινητικά – δημιουργώντας μια δίκη της προσέγγιση στην κίνηση – όσο και μεθοδολογικά ως προς τη διαδικασία έρευνας και υλοποίησης των ιδεών της. Κατά κύρια βάση, την ενδιαφέρει το site-specific και η δημιουργία πάνω σε έναν ήδη υπάρχοντα καμβά.

Χρήσιμα

 • Ερευνητικό εργαστήρι σύγχρονου χορού στον εξωτερικό χώρο
  Πέμπτη 6, Παρασκευή 7, Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022
  Ώρες: 17.00-19.00
  Γέφυρα Κλαδισού, Νέα Χώρα

Με βάση τα κινητικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο project “BRIDGE” θα κατοικήσουμε  χορευτικά την Γέφυρα του Κλαδισού. Καθώς το εργαστήριο εξελίσσεται στον εξωτερικό χώρο, σταδιακά θα ανακαλύψουμε πώς να κινηθούμε σε ένα μη άρτιο έδαφος και πώς το σώμα προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες. Μέσα από την παρατήρηση του τοπίου θα αντλήσουμε πληροφορίες τόσο κινητικές όσο και συμβολικές ώστε μέσα από την αλληλεπίδρασή μας με αυτό να γίνουμε ενεργοί “κάτοικοί” του.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας με την κίνηση.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]

 • Video Documentary / Προβολή
  Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022
  Ώρα: 20:30
  Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

Σε μια ακόμη μορφή έκφρασης του project “BRIDGE”, ένα εικαστικό, μουσικό video documentary της ερευνητικής και δημιουργικής διαδικασίας που προηγήθηκε του χορευτικού έργου. Μέσα από έναν χείμαρρο συναισθημάτων, εικόνων και ήχων αποτυπώνεται η αυθόρμητη και ελεύθερη επικοινωνία με τα μέρη που επισκεφτήκαμε, το βίωμά μας εκεί και η σύνδεση ως μια διαδικασία που η χορογράφος αποκαλεί  “ενσωμάτωση και ενσάρκωση του σώματος με το τοπίο”. Υπό την οπτική του, ο σκηνοθέτης καταθέτει τη μαρτυρία του.
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης.

 • Indoor Performance / Περφόρμανς σε εσωτερικό χώρο
  Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022
  Ώρα: 20:30
  Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»

Το παραστατικό σόλο “BRIDGE” αναφέρεται σε ένα θεμέλιο μνήμης: το εναπομείναν  κομμάτι που παραμένει άθικτο  μετά την κατάρρευση της Γέφυρας του Κερίτη στον Αλικιανό. Στην απουσία του νεότερου αυτού μνημείου, η δημιουργός και χορεύτρια Ιουλία Ζαχαράκη μας προσκαλεί σε μια παράσταση εσωτερικού χώρου όπου παραλληλίζει το σώμα- τον εαυτό ως γέφυρα και το ακραίο στάδιο της παρακμής του ως τη στιγμή της κατάρρευσης. To σώμα ερμηνεύεται ως καταφύγιο και οικοδόμημα και η συνθήκη της κατάρρευσης ως μια διαδικασία πολλαπλών ρήξεων και συντονισμού.
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης.