ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Συμμετοχικό έργο με την εμπλοκή κοινοτήτων – Εικαστικά – Θέατρο Φόρουμ

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Η δράση “Αυτές τις ημέρες” (τίτλος εργασίας) προτείνει τη δημιουργία μιας ομάδας επτά ατόμων, καλλιτεχνών και μελών της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, με σκοπό να αναπτύξει και να μοιραστεί με τις κοινότητες από τις οποίες θα συσταθεί, κοινά καλλιτεχνικά εργαλεία. Μέσω της πραγματοποίησης συμμετοχικών εργαστηρίων έρευνας, προφορικής ιστορίας και παραστάσεων θεάτρου Φόρουμ, η διαδικασία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών και μοντέλων εργασίας για το πώς οι καλλιτεχνικές πρακτικές μπορούν να μεσολαβήσουν για την προβολή αναδυόμενων ταυτοτήτων και την ανάδειξη των προβληματισμών της εκάστοτε συλλογικότητας, μέσα από την παραγωγή μιας διαμοιραζόμενης καλλιτεχνικής και πολιτικής γλώσσας.
Ένα έργο που λειτουργεί στα όρια της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τον κοινωνικοπολιτικό χώρο της αλληλέγγυας μαθησιακής διαδικασίας, προτείνοντας την αξιοποίηση των τεχνών ως εργαλείο ψυχοβελτίωσης και κάνοντας μια παραστατική χρήση του αστικού ιστού των Χανίων προκειμένου να εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων, πόλης και ταυτοτήτων.
Σκοπός του είναι να δημιουργήσει και να καταγράψει συζητήσεις για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η τέχνη και οι κοινότητες της πολιτιστικής παραγωγής στην προσπάθεια για κοινωνική ισότητα με βάση την αμοιβαιότητα, τις μεθόδους αυτοδιαχείρισης των πόρων, την πρόσβαση ευάλωτων ομάδων στα μέσα παραγωγής και άλλες πρακτικές αλληλεγγύης.

Ελεύθερη είσοδος
ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

Παραλληλες δρασεις

  • Εκπαιδευτικές δράσεις/εργαστήρια για ενήλικες Καλλιτεχνικός διάλογος μέσα από βιωματικές συνεδρίες ανταλλαγής εργαλείων ενδυνάμωσης

    Η δράση προτείνει την ενεργοποίηση ατομικοτήτων και ομάδων από την κοινωνία των Χανίων, προσκαλώντας για συμμετοχή, συνδημιουργία και άρθρωση των αναγκών που πηγάζουν από την καθημερινότητα στην πόλη, την αλληλο-διαμόρφωση της μνήμης – χώρου αλλά και από τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων και των ομάδων συγκρότησης και δικτύωσης.
    Η αρχή αποτελείται από ένα εργαστήριο προφορικής ιστορίας απευθυνόμενο στις κοινότητες και στις ατομικότητες με κοινά χαρακτηριστικά την αυτομόρφωση και την αλληλομόρφωση, για συμμετοχή σε μια δημιουργική διαδικασία. Από αυτή την ολιγοήμερη συνάντηση θα προκύψει μια ομάδα εργασίας που θα συνεργαστεί εντατικά για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου που θα παρουσιαστεί στο κοινό. Τα συμμετέχοντα άτομα που θα επιλεγούν, θα εκπροσωπήσουν τις κοινότητες τους με στόχο να επιστρέψουν τα ίδια, ως εμψυχωτές στις ομάδες τους παραδίδοντας με τη σειρά τους τα εργαλεία που έλαβαν.
    Οι ομάδες μετά το τέλος των εργαστηρίων θα συναντηθούν σε ένα τελικό εργαστήριο forum ανοιχτό στην ευρύτερη κοινότητα με στόχο να μοιραστούν προβληματισμούς, ιδέες και όνειρα για την συνέχεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Συντελεστες

Πληροφοριες

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ
Συμμετοχικό έργο με την εμπλοκή κοινοτήτων – Εικαστικά – Θέατρο Φόρουμ

Περισσοτερα