Εκδηλώσεις
Αναζητηση
#Εκθεση

Κλιματική κρίση: Τα χρόνια της αφόρητης ζέστης

Κλιματική κρίση: Τα χρόνια της αφόρητης ζέστης

Περιγραφη εκδηλωσης

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και o Δήμος Χανιων, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αντωνία Παπατζανάκη: «Breathlines» («Μονοπάτια Αναπνοής») σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, διοργανώνουν επιστημονικό στρογγυλό τραπέζι συζήτησης  με τίτλο «Κλιματική κρίση: Τα χρόνια της αφόρητης ζέστης», το οποίο συντονίζει η Δρ Θαλάσσιας Βιολογίας Νίνα Φραγκοπούλου.  Η εκδήλωση, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό χώρο του ΚΑΜ στις 14 Σεπτεμβρίου, 19:30-21:00.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες: Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Πέτρος Λυμπεράκης, δρ Οικολογίας, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Γιώργος Καραμπουρνιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η  Νίνα Φραγκοπούλου, δρ Θαλάσσιας Βιολογίας, ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων. Οι ειδικοί θα αναλύσουν τις επιπτώσεις της χρήσης ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο οικοσύστημα, τον ρόλο των φυτών και τις αλληλεπιδράσεις της κλιματικής κρίσης με τη γεωργία, τη σχέση του άνθρωπου με τη φύση, καθώς και τη σύγκλιση τέχνης με τις περιβαλλοντικές επιστήμες. Μέσα από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα κατανοήσουμε το μείζον θέμα της κλιματικής κρίσης που απασχολεί τον πλανήτη και τη ζωή μας και θα μιλήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα έργα της έκθεσης της Αντωνίας Παπατζανάκη, εξετάζουν τα μυστήρια της οργανικής ζωής, αντλώντας έμπνευση και πληροφορία από τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία. Έτσι ο θεατής εισέρχεται σε ένα φωτεινό χώρο αινιγματικών θαυμάτων που εξερευνούν τις κυτταρικές δομές και ακολουθούν τη ροή οξυγόνου από τα φυτά στον άνθρωπο. Τα έργα της Παπατζανάκη αναδεικνύουν,  έτσι, τον ζωτικό ρόλο των φυτών και των δέντρων στην ύπαρξη και την υγεία μας, καθώς και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.

Παράλληλα, η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που επιμελείται η Νίνα Φραγκοπούλου, με τίτλο «Κύτταρο & φως: πηγή ζωής και έμπνευσης» και συντονίζει η Άννα Νεμπαυλάκη, ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου Χανίων σε θέματα παιδείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες και στοχεύει να τους φέρει σε επαφή με το έργο της καλλιτέχνιδας  και την πηγή έμπνευσής της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη σύνδεση της τέχνης με τη βιολογία και την οικολογία των φυτών.

Τόσο η συζήτηση όσο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχουν ευκαιρίες για διάλογο και μάθηση για τον κρίσιμο ρόλο των φυτών στη διατήρηση της υγείας των οικοσυστημάτων, στην αναπνοή και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ στοχεύουν να παρακινήσουν τους θεατές –ενήλικες και παιδιά– να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία και την αποκατάσταση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος των Χανίων.

Μετά την εκδήλωση, η Αντωνία Παπατζανάκη που πιστεύει ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον και έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία των φυτών στην οικολογική ισορροπία, θα διανείμει δωρεάν μικρές γλάστρες με φυτά στους επισκέπτες , με τη δέσμευση να τα φυτέψουν και να τα φροντίζουν. Τα φυτά προσφέρονται με ευγενική χορηγία από τα Φυτώρια Κουκουτσάκη. www.fytoriakoukoutsakis.gr   

 

Η Νίνα Φραγκοπούλου είναι δρ Θαλάσσιας Βιολογίας, πρώην Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.  Η εκπαιδευτική και ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στον τομέα της Θαλάσσιας Οικολογίας. Υπήρξε υπεύθυνη διδακτορικών διατριβών, μεταπτυχιακών πτυχίων ειδίκευσης & ερευνητικών προγραμμάτων και έχει συμμετάσχει σε πολλά  επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στη διοργάνωση και υλοποίηση συνεδρίων. Το έργο της έχει δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έχει υπάρξει κριτής διεθνών και ελληνικών επιστημονικών άρθρων. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας PML (Plymouth Marine Laboratory, UK). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου από το 2017 δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εκθέσεων τέχνης με παράλληλες επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, με όραμα να φέρει τους επιστήμονες σε επικοινωνία και ουσιαστική αλληλεπίδραση με τους καλλιτέχνες, προάγοντας τον μεταξύ τους διάλογο.

Εγγραφείτε στο newsletter