Ολες οι εκδηλωσεις

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Περιγραφη χωρου

Η Δημοτική Πινακοθήκη, βρίσκεται στη καρδιά της πόλης των Χανίων. Αρμονικά ενταγμένη στον αστικό ιστό, αποτελεί το κυριότερο απτό δείγμα του χαρακτήρα μιας πόλης ναι μεν επαρχιακής, αλλά διαχρονικά εξωστρεφούς με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Σε ένα καλαίσθητο κτίριο του 20ου αιώνα στεγάστηκε το όραμα της ύπαρξης ενός χώρου όπου θα φιλοξενείται και θα αναδεικνύεται η άλλοτε συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Χανίων. Tο 2002 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια και από τότε, πάνω από 60 εκθέσεις έχουν παρουσιαστεί σε δημότες μα και επισκέπτες των Χανίων.
Η Δημοτική Πινακοθήκη καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας της δεν περιορίζεται ούτε επαναπαύεται. Έχοντας πραγματώσει το κύριο εκείνο όραμα, κατάφερε να συνεργάζεται με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και επιμελητές, αλλά και μεγάλα μουσεία της χώρας, φιλοξενώντας τακτικά σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, βασικό μέλημα της Πινακοθήκης αποτελεί η σταθερή κοινωνική παρουσία, έτσι, άρρηκτα συνδεδεμένη με τους δημότες και το κοινό της καθώς είναι, οργανώνει στα πλαίσια όλων των μεγάλων εκθέσεων, εκδηλώσεις και προγράμματα για ενήλικες και παιδιά. Εξίσου σημαντικό βέβαια, είναι το εκδοτικό έργο της. Κατάλογοι εκθέσεων και άλλα βιβλία τέχνης, σταθερά για πάνω από είκοσι χρόνια εκδίδονται, συμπληρώνοντας ουσιαστικά όλες τις δράσεις της Πινακοθήκης, αφήνοντας έτσι αξιόλογα τεκμήρια μελέτης και στοχασμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, η Καλλιτεχνική Επιτροπή οι συνεργάτες, οι εργαζόμενοι αλλά και ο Δήμος Χανίων με τη διαχρονική αρωγή του, κατάφεραν να καθιερώσουν την Πινακοθήκη ως τον πρωταγωνιστή του καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της πόλης. Πρόκειται για έναν σταθμό πολιτισμού με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ταυτότητα, που συμβαδίζει με την κοινωνία και την αφουγκράζεται, διατηρώντας και υπενθυμίζοντας όλα εκείνα που συνθέτουν την τόσο ξεχωριστή πόλη των Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων δραστηριοποιείται πλέον ενεργά στο χώρο του Πολιτισμού και ειδικότερα σ’ αυτό των τεχνών. Ότι αποτέλεσε για πολλές δεκαετίες, αλλά και από παλαιότερα ακόμη, ένα όραμα πολλών Χανιωτών, παίρνει τώρα σάρκα και οστά με την ύπαρξη και τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Στην πρώτη περίοδο της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης παρουσιάζεται ένα μέρος της συλλογής των έργων τέχνης που ο Δήμος Χανίων απέκτησε στη διάρκεια των χρόνων που πέρασαν. Τελικά επεκράτησε σαν ένα γενικότερο σκεπτικό το να υπάρξει η δυνατότητα έναρξης της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Παράλληλα έγινε προσπάθεια μιας κατά το δυνατόν ιστορικού χαρακτήρα προσέγγισης της υπάρχουσας συλλογής, ακριβώς για να ανιχνευθεί η πορεία των πραγμάτων σε τοπικό επίπεδο και από ιστορική άποψη.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η συλλογή του Δήμου Χανίων αριθμεί σήμερα πολλά ακόμη έργα πολλών καλλιτεχνών που για λόγους συντήρησης, αποκατάστασης φθορών κλπ, δε στάθηκε δυνατόν να εκτεθούν.

Τώρα ο Δήμος Χανίων με δεδομένη την ύπαρξη και την λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης στοχεύει στην ανάδειξη του χώρου αυτού όχι τόσο σαν ένα χώρο μουσειακό όσο σαν ένα χώρο προστασίας και διάσωσης του πολιτισμού με την ευρύτερη δυνατή έννοια. Σ’ ένα χώρο δηλαδή σύγχρονο όπου οι διάφοροι τομείς της Τέχνης, της Επιστήμης και του Λόγου θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αναζητώντας ο ένας τη συνδρομή του άλλου ώστε να γίνει εφικτή η υλοποίηση στόχων και οραμάτων που ο καθένας από αυτούς τους τομείς της εκδήλωσης του Ανθρώπινου πνεύματος μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Με μια σύγχρονη και ανταποκρινόμενη στους καιρούς μας έννοια, αρμόζει πολύ περισσότερο η Δημοτική Πινακοθήκη να αποτελεί ένα Κέντρο πολιτιστικής παιδείας, με βάση ίσως τα εικαστικά αλλά και με ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο δραστηριοτήτων.

Ας μη λησμονούμε ότι “Δεν υπάρχουν σύνορα εκεί που τελειώνει το βασίλειο της Επιστήμης και αρχίζει το βασίλειο της Τέχνης. Ο Uomo Universale της Αναγέννησης ήταν πολίτης και των δυο”.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν στη συνδρομή και στη προσφορά της Τέχνης, της Επιστήμης και του Λόγου τον τρόπο και το μέσον με τα οποία θα προστατεύσουμε και θα διασώσουμε, θα παράγουμε και θα δημιουργήσουμε, θα προωθήσουμε και θα διασώσουμε το ένα και μοναδικό στοιχείο που αποτελεί την εγγύηση για τη διασφάλιση της ύπαρξης της Ανθρώπινης υπόστασής μας, τον Πολιτισμό!

Πληροφοριες

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να οργανώσετε την εκδήλωση σας Πατήστε εδώ

Άλλοι χώροι