Ολες οι εκδηλωσεις

She left, she left again, she left once more • Ε.Μπαγάκη

Ανοιχτά Πανιά 2022 | δράση πρώτη

Εικαστική έκθεση

She left, she left again, she left once more

της Ελένη Μπαγάκη

Επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Μαυρουδή

4 – 25 Αυγούστου 2022, καθημερινά 18:30-22:30
(εκτός Κυριακής και Δευτέρας)

Άγιος Ρόκκος, Χανιά, Κρήτη

Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια:  Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 20:00.

Η Ελένη Μπαγάκη στην έκθεση με τίτλο, She left, she leftagain, she left once more, παρουσιάζει μια σειρά από ζωγραφικά έργα καθώς και ένα βιβλίο, συνεχίζοντας την έρευνά της γύρω από την ιδέα της περιπλάνησης, του χρόνου, του τόπου και της αίσθησης του ανήκειν μέσα από την αυτοβιογραφική της ματιά.
Η Μπαγάκη μοιράζεται την πολύ προσωπική της γραφή, σε μια έκδοση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της από τόπο σε τόπο. Μεταξύ 2017-2020 και σε μια υπαρξιακή αναζήτηση, έφυγε από την Αθήνα και ταξίδεψε στο πλαίσιο διάφορων καλλιτεχνικών residenciesστο Χουσίσκο, το Βερολίνο, το Σάο Πάολο, τη Στοκχόλμη, το νησί Φόγκο και το Μπέργκεν, πριν επιστρέψει ξανά στην Αθήνα. Εξετάζει την πράξη της αναχώρησης, την αίσθηση του να είσαι κάπου αλλού από εκεί που ήδη βρίσκεσαι και την αναζήτηση της ευτυχίας ή κάποιου νοήματος.
Παράλληλα, συναντήσεις, πρόσωπα και φιλίες αποτελούν τα πορτρέτα που συνθέτουν το ζωγραφικό μέρος της έκθεσης. Η κοινότητα που συνοδεύει την Μπαγάκη είναι – όπως και η ίδια-νομαδική, σε μια διαρκή κίνηση. Τα μέλη της κοινότητας, ακόμα και αν φαίνονται αυτόνομα, συνδέονται αφηρημένα μεταξύ τους. Πώς μπορεί μια κοινότητα διασκορπισμένη σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο, να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν “τόπο”, ένα σταθερό σημείο αναφοράς;
Η πρακτική της Ελένης Μπαγάκη ενημερώνεται από φεμινιστικές θεωρίες και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η αυτοβιογραφική αφήγηση μπορεί να συνδεθεί με το συλλογικό και το πολιτικό και αποδίδεται ως κείμενο, ήχος, βίντεο, ζωγραφική, γλυπτική ή κάτι άλλο.

Παράλληλες δράσεις:

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για ενήλικες «Το αυτοβιογραφικό στην τέχνη»
Πέμπτη 18 Αυγούστου, 19:00-22:00
Στόχος του εργαστηρίου θα είναι, να προβάλει διαφορετικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, αντλώντας έμπνευση από την καθημερινότητά του και τα προσωπικά του βιώματα. Πώς οι προσωπικές εμπειρίες και το περιβάλλον που ζει, μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για καλλιτεχνική δημιουργία; Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία.

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: anoixtapania2022@gmail.com

Ξενάγηση στην έκθεση
Τις Τρίτες 09, 16 και 23 Αυγούστου, 20:00
Με παρουσία της καλλιτέχνιδας και της επιμελήτριας.

Βιογραφικό
Ελένη Μπαγάκη
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου MA Fine Arts από το Central Saint Martins, Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου (UAL).  Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελένη Κορωναίου gallery, Αθήνα (2021), Chauffeur gallery, Σύδνεϋ (2021), Palette Terre, Παρίσι (2018), Radio Athènes, Αθήνα (2017 & 2015), Signal, Μαλμέ (2016), New Studio, London (2015), ReMap(2013), Αθήνα. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις διεθνώς, όπως η LInconnue Gallery, Μόντρεαλ (2017), στο Μουσείο Μπενάκη με το Ίδρυμα DESTE και το NewMuseum of New York, Αθήνα (2016) και στο FamilyBusiness, Νέα Υόρκη (2013). Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών όπως HordalandKunstsenter, Bergen (2020), Fogo Island Arts, Fogo Island(2019), Iaspis, Stockholm (2018-2019), Pivô, São Paulo(2018, με υποτροφία καλλιτέχνη) και το Ίδρυμα Kantor, Κρακοβία (2017). Το 2021 ήταν Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ARTWORKS.

#anoixtapania


Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Στιγμές από την έκθεση με τίτλο She leftshe left againshe left once more: εδώ.

She left, she left again, she left once more • Ε.Μπαγάκη