- Δωρεάν είσοδος
Ανοιχτά Πανιά 2022 – Νέα Χώρα
“Νέα Χώρα”: Μουσική παράσταση / Εικαστική εγκατάσταση των Αποστόλη Κουτσογιάννη, Oros Ensemble και Μαλβίνας Παναγιωτίδη.
Περιγραφη εκδηλωσης
Ανοιχτά Πανιά 2022: Δέκατη Πέμπτη Δράση – “Νέα Χώρα”: Μουσική παράσταση / Εικαστική εγκατάσταση των Αποστόλη Κουτσογιάννη, Oros Ensemble και Μαλβίνας Παναγιωτίδη.
Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.
15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου. Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.
Δέκατη Πέμπτη Δράση – “Νέα Χώρα”: Μουσική παράσταση / Εικαστική εγκατάσταση των Αποστόλη Κουτσογιάννη, Oros Ensemble και Μαλβίνας Παναγιωτίδη.
Η σύγχρονη συνοικία της Νέας Χώρας στα Χανιά, αποτελεί την καλλιτεχνική αφετηρία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μουσικής και εικαστικής παράστασης. Ο συνθέτης Αποστόλης Κουτσογιάννης και το μουσικό σύνολο Oros Ensemble με τον Μιχάλη Κονταξάκη, συμπράττουν με την εικαστικό Μαλβίνα Παναγιωτίδη, υλοποιώντας ένα νέο καλλιτεχνικό πείραμα: το κοίταγμα στη Νέα Χώρα ως ένα αστικό υβριδικό παλίμψηστο, στο οποίο συνυπήρχαν το διαπολιτισμικό στοιχείο, το ταξικό, με το πέρασμα στη νέα τουριστική εποχή.
Η παράσταση θέτει το εξής ερώτημα: Από τι θα μπορούσε να αποτελείται η ρευστότητα της συλλογικής μνήμης μιας πόλης που διαχέεται ανάμεσα στη στέρεη ρουτίνα της καθημερινότητας;
Η εικαστική εγκατάσταση αντανακλά διαφορετικούς χρόνους και εξαϋλώνεται, όπως μεταπλάθεται η υλικότητα της μνήμης. Σε αντιστοιχία, η μουσική κινείται γύρω από την προσπάθεια δημιουργίας μιας μουσικής ροής, χωρίς λόγια, αντλώντας συμβολικά από το μέρος, όχι ως προς μια στείρα αναπαραγωγή των μουσικών αναφορών του, αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο: στη δημιουργία δηλαδή, νέων θεμάτων, που σε σύγχρονο πλαίσιο συνομιλούν με τον τραγουδιστικό πυρήνα μιας λαϊκής συνοικίας. Η θάλασσα, το βασικό φυσικό περιβάλλον της Νέας Χώρας, αναμειγνύεται με το πέρασμα του χρόνου στην πόλη, καθώς τόσο η εικαστική εγκατάσταση όσο και η μουσική, μεταμορφώνονται και αλλάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, σε παράλληλες τροχιές τόσο μεταξύ τους όσο και με τη Νέα Χώρα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛEΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ανοιχτή πρόβα:
Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου
Ώρες: 19:00-21:00
Mια ανοιχτή πρόβα της μουσικής παράστασης από τους Oros Ensemble, για περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπου εξειδικευμένο ακροατήριο (σπουδαστές μουσικής και άνθρωποι που ασχολούνται με την μουσική) θα έχει την ευκαιρία να δει επί τω έργω ένα μουσικό σύνολο να δουλεύει πάνω σε ένα νέο έργο.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]
Εργαστήριο:
Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
Ώρες: 10:00-12:00
Το διήμερο εικαστικό και μουσικό εργαστήριο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες – παιδιά, εφήβους, ενήλικες και άτομα άνω των 65 ετών – και περιλαμβάνει εικαστικό περίπατο στη γειτονιά της Νέας Χώρας, δημιουργία νέων εικαστικών έργων με έμπνευση από το μέρος, καθώς και γραφικές παρτιτούρες σε σύμπραξη μουσικής και εικαστικών.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]
Συζήτηση μετά την παράσταση:
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου
Συζήτηση μετά την παρουσίαση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους δημιουργούς πάνω στο ποιες πορείες ακολουθήθηκαν για τη σύνθεση των έργων, πώς αξιοποιήθηκαν πρωτότυπα υλικά και αναφορές από την συνοικία αλλά και κατά πόσο γενικότερα οι αστικές ψηφίδες μπορούν να αποτελέσουν νέα υλικά καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Τοποθεσία υλοποίησης των παράλληλων δράσεων: ΚΑΠΗ Νέας Χώρας.
Δείτε το project: εδώ
Συντελεστες
Μουσική σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης
Εικαστική δημιουργία: Μαλβίνα Παναγιωτίδη
Μουσική εκτέλεση:
Μιχάλης Κονταξάκης – μαντολίνο
Oros Ensemble:
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης – ακορντεόν
Δημήτρης Καραγιαννακίδης – τσέλο
Ειρήνη Κρικώνη – βιολί
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Αποστόλης Κουτσογιάννης γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι συνθέτης, μουσικός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Oros Ensemble και composer in residence του πανεπιστημίου του Cambridge. Έχει σπουδάσει στην Αγγλία και στην Ελλάδα στα πανεπιστήμια Cambridge και Πα.μακ. απ’ όπου αποφοίτησε με τις υψηλότερες διακρίσεις, ενώ καθηγητές του υπήρξαν μεταξύ άλλων οι Richard Causton και Γιώργος Κυριακάκης. Για τις σπουδές του έλαβε την υποτροφία του ιδρύματος Λεβέντη. Έργα του παρουσιάζονται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
ΜΑΛΒΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη (Αθήνα, 1985) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Art in Context» στο Universität der Künste στο Βερολίνο. Έχει βραβευτεί με το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (2018) και με το Έπαθλο
Σπυρόπουλου (2016). Η καλλιτεχνική πρακτική της εστιάζει στα σημεία τομής του αποκρυφιστικού μοντερνισμού, της λειτουργίας του φαντασιακού και της ανοίκειας ανθρώπινης συμπεριφοράς σε διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Επιλεγμένες εκθέσεις: «There is nothing inevitable about time», Tavros, Αθήνα (2022),«Ο κύριος Ροβινσώνας Κρούσος έμεινε σπίτι. Περιπέτειες σχεδιασμού σε συνθήκες κρίσης», Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα (2021), «When you touch about me, I think myself», Signs, Κωνσταντινούπολη (2020), «Gone today, here tomorrow», AnnexM-Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα (2019), «Ψυχοσάββατο-Μέρος II», Rodeo Gallery, Πειραιάς (2019), «Αστερισμοί στο χώμα», ΝΕΟΝ & Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κτίριο Αρχαιολογικής συλλογής Κουφονησίου (2018). Από το 2009 είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ερευνητικής ομάδας Σαπρόφυτα.
ΟΡΟΣ ENSEMBLE
Το μουσικό σχήμα «Όρος ensemble» δημιουργήθηκε το 2020 από μια ομάδα νέων μουσικών που ζουν και δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και εξωτερικό με τη συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και την υποστήριξη της ομάδας Vamvakou Revival. Το σχήμα αποτελείται από έξι μουσικούς, οι οποίοι μοιράζονται κοινούς καλλιτεχνικούς στόχους αλλά και κοινές εμπειρίες χρόνων, καθώς οι περισσότεροι ολοκλήρωσαν μαζί τον πρώτο κύκλο σπουδών τους στην Ελλάδα, πριν ζήσουν και δραστηριοποιηθούν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η επιστροφή τους στην Ελλάδα συνδέεται με την πάγια επιθυμία των μελών του σχήματος για ενίσχυση της εγχώριας καλλιτεχνικής πραγματικότητας μέσα από την παρουσίαση υψηλού επιπέδου μουσικών προγραμμάτων, τα οποία θα απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, χωρίς αποκλεισμούς. Οι «Όρος ensemble» έχουν εμφανιστεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας (ενδεικτικά Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής ΕΛΣ, Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, Microdances Festival). Ο προγραμματισμός τους για το 2022/23 περιλαμβάνει πολυάριθμες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Χρησιμα
Ημερομηνίες και ώρες παράστασης:
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου,
Ώρα: 20:00
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου,
Ώρα: 13:00
Τοποθεσία:
ΚΑΠΗ Νέας Χώρας
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης.