- Για παιδιά
Ανοιχτά Πανιά 2022 – Σαφίρ: Κελαηδώντας το φως και την ελευθερία
Ενδέκατη δράση: Ανοιχτά Πανιά 2022 «Σαφίρ: Κελαηδώντας το φως και την ελευθερία» του Κυριάκου Ελευθεριάδη και της Ηλιάνας Σκουλάκη.
Περιγραφη εκδηλωσης
Ανοιχτά Πανιά 2022: Ενδέκατη δράση – «Σαφίρ: Κελαηδώντας το φως και την ελευθερία» του Κυριάκου Ελευθεριάδη και της Ηλιάνας Σκουλάκη.
Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.
15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.
Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.
Ενδέκατη δράση: Ανοιχτά Πανιά 2022 «Σαφίρ: Κελαηδώντας το φως και την ελευθερία» του Κυριάκου Ελευθεριάδη και της Ηλιάνας Σκουλάκη.
Με εργαλεία την προσωπική αφήγηση αλλά και με τη συνοδεία μιας οκταμελούς ορχήστρας, θα παρουσιαστεί το πρωτότυπο μουσικό παραμύθι Σαφίρ, κελαηδώντας το φως και την ελευθερία που απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους ακροατές-θεατές. Παράλληλα, με τη μορφή του scroll theater, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν να ξετυλίγεται μπροστά τους η εικονογράφηση της ιστορίας του Σαφίρ. Επίσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, με εικαστικές και μουσικές προεκτάσεις και με θέμα του το scroll theater.
Η αφηγήτρια θα μας μεταφέρει σε μια γωνιά της ερήμου για να μας συστήσει τον Σαφίρ, που με τη μαγική αηδονολαλιά του, αλλά και τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τη μουσική και τους ανθρώπους, κατάφερε να σηκώσει το βαρύ σκούρο πέπλο που είχε καλύψει την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη. Με σύμμαχό του το μυθικό πουλί Σιμούργκ, που απαντάται τόσο στην περσική μυθολογία όσο και στην κουρδική, την γεωργιανή, την αρμένικη αλλά και τη ρωμαϊκή παράδοση, έρχεται να μας θυμίσει πως η τέχνη δε σταματά να ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο. Ελπίζουμε το αγόρι να φωτίσει με τη μουσική και το τραγούδισμά του και το δικό μας σκοτάδι.
Παράλληλες δράσεις:
–Πρωινή παράσταση για σχολικές ομάδες.
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
Ώρα: 10:00
H παράσταση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού, της Α’ και της Β’ Γυμνασίου.
Οι σχολικές ομάδες και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται παρακαλούνται να στείλουν email στο: [email protected]
–Εκπαιδευτικό εργαστήριo για παιδιά 8-12 ετών.
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
Ώρα: 18:00-20:00
Σ’ αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά μέσω της επαφής τους με τις εικαστικές τέχνες και το παιχνίδι της δημιουργικής γραφής, θα αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και θα δημιουργήσουν μια δική τους σύντομη ιστορία. Θα παρατηρήσουν και θα δοκιμάσουν την τεχνική του scroll theater, που δημιούργησε και χρησιμοποιεί η ομάδα καλλιτεχνών, ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας το καθένα χωριστά, τη δική του μινιατούρα κυλιόμενου θεάτρου.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]
Δείτε το project: Εδώ
Συντελεστες
Συγγραφή παραμυθιού: Αλέξης και Κυριάκος Ελευθεριάδης
Επιμέλεια κειμένων, στίχοι: Πάνος Παπαδαντωνάκης
Mουσική σύνθεση: Κυριάκος Ελευθεριάδης
Eικονογράφηση, κατασκευή Scroll theater: Ηλιάνα Σκουλάκη
Αφήγηση παραμυθιού: Κυβέλη Κουκουδάκη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντίλ
Εκπαιδευτικός, διαχειρίστρια της ΑΜΚΕ «ΦΤΕΡΗ»: Άννα Μπαντή
Ηχητική και φωτιστική επιμέλεια: Γιάννης Λύκος
Μουσική εκτέλεση:
Κυριάκος Ελευθεριάδης (ούτι, σάζι)
Κωστής Ζωντανός (κρητική λύρα)
Ισίδωρος Βαρδαρός (βιολί)
Ζέτα Τζώνη (τσέλο)
Γιώργος Βαμβουνάκης (κανονάκι)
Peter Jaques (νέυ, κλαρίνο, ντουντούκ)
Ελευθερία Μπλαζάκη (ακορντεόν, μπεντίρ)
Χάρης Μπάκας (τόμπακ, τουμπερλέκι, νταούλι)
Βιογραφικά:
Κυριάκος Ελευθεριάδης
Ο Κυριάκος Ελευθεριάδης γεννήθηκε το 1984 στη Βέροια. Έχει κάνει μαθήματα στο ούτι και στην πολίτικη λύρα, καθώς και βυζαντινή μουσική με δάσκαλο τον Ιορδάνη Κουτσιμανή. Δίπλα στον αδερφό του Αλέξη, ήρθε σ’ επαφή με την οργανοποιία. Το 2013 εγκαταστάθηκε στα Χανιά, όπου συνετέλεσε στη δημιουργία της μουσικής συλλογικότητας “yar aman”. Δεκαπέντε χρόνια τώρα πειραματίζεται στη σύνθεση ορχηστρικής μουσικής που βασίζεται στα μακάμ και στους ρυθμούς της ανατολής. Έχει εκδόσει τα βιβλία “Χαλεπιανός μανές: το ταξίδι μιας μελωδίας που δεν γνωρίζει σύνορα” και “Μ΄ έναν ΄μανέ κι έναν μποχτσά από την Μικρά Ασία στην Βέροια και στο Μακροχώρι”.
Ηλιάνα Σκουλάκη
Η Ηλιάνα Σκουλάκη γεννήθηκε στα Χανιά το 1981. Σπούδασε Γλυπτική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει εργαστεί σε έργα αναστήλωσης και συντήρησης αρχαίων μνημείων, και έχει κατασκευάσει ειδικά σκηνικά αντικείμενα, μάσκες και ρούχα για το Θέατρο, το Χορό και τον Κινηματογράφο. Επίσης έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και στο σχεδιασμό και την εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά. Από το 2018 έως σήμερα, εργάζεται στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη με αντικείμενο την υλοποίηση καρναβαλικών αρμάτων.
Οργάνωση – Παραγωγή: Δήμος Χανίων, Κεππεδηχ-Καμ.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρειας Κρήτης.
Υπο την αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Χρησιμα
Παράσταση:
Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 20:00
Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Παράλληλες δράσεις:
-Πρωινή παράσταση για σχολικές ομάδες.
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
Ώρα: 10:00
–Εκπαιδευτικό εργαστήριo για παιδιά 8-12 ετών.
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
Ώρα: 18:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης.