
Παράλληλες δράσεις της έκθεσης «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο» – Απρίλιος 2025

Περιγραφη εκδηλωσης
Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο»
Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σας προσκαλούν στις παράλληλες δράσεις που πλαισιώνουν την επετειακή έκθεση «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο», σε επιμέλεια του Αντώνη Βολανάκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δωρεάν ξεναγήσεις από τον επιμελητή Αντώνη Βολανάκη
Δηλώστε συμμετοχή στο 28213 41680 στην Πινακοθήκη Χανίων καθώς οι θέσεις είναι συγκεκριμένες και θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.
24 Απριλίου Πέμπτη, 19:00
25 Απριλίου Παρασκευή, 19:00
26 Απριλίου Σάββατο, 11:00 & 19:00
30 Απριλίου Τετάρτη, 18:00
29 Απριλίου στις 18:00 & 19:00
18:00 Στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης για τα 50 χρόνια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, μια ομάδα θεατρολόγων της πόλη των Χανίων δημιουργεί μια ξεχωριστή, συμμετοχική περφόμανς, όπου οι επισκέπτες θα βιώσουν την θεατρική εμπειρία ανάμεσα στα εκθέματα. Η περιπλάνηση στην έκθεση, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι παρατήρησης και συμμετοχής, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της συναρπαστικής ιστορίας του ΔΗΠΕΘΕΚ. Εδώ, η τέχνη του θεάτρου δεν είναι απλώς κάτι που παρακολουθείς, αλλά κάτι που βιώνεις και δημιουργείς. Τα εκθέματα θα ζωντανέψουν – κείμενα, κοστούμια, εικόνες και σκηνικά θα μεταμορφωθούν μπροστά στα μάτια μας! Η έκθεση γίνεται σκηνή και κάθε σταθμός της μία πρόκληση για αλληλεπίδραση και συνδημιουργία. Άκουσε, παρατήρησε, δράσε, συνεργάσου, αυτοσχεδίασε. Το θεατρόφιλο κοινό αλλά και όσοι αγαπάνε τον πολιτισμό, προσκαλούνται να συμμετέχουν σε μία ξεχωριστή δράση που θα τους φέρει στο παρασκήνιο της θεατρικής δημιουργίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν το θέατρο από μια διαφορετική οπτική!
Οι θεατρολόγοι της ομάδας είναι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στα Χανιά.
Αγαθή-Ολυμπία Γουλάρα, Αλίκη Βρανά, Ειρήνη Μαμάση, Αναστασία Μιχαηλίδου, Αλεξάνδρα Παρασκευοπούλου, Αθηνά Πρίντζη, Σοφία Χαλαζιά.
19:00 Ομιλία με θέμα Η ενδυματολογία πέρα από το ένδυμα με την Δρ Σοφία Παντουβάκη, σκηνογράφο και Καθηγήτρια Ενδυματολογίας στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας
Είναι το θεατρικό κοστούμι ένδυμα ή καλλιτεχνικό έργο;
Τι οπτικοποιεί, τι “φέρει” και τι διαμορφώνει ένα θεατρικό κοστούμι;
Πώς το κοστούμι ενεργοποιεί διαπροσωπικές σχέσεις και καταστάσεις;
Πώς μετατρέπεται το θεατρικό κοστούμι σε μέσο για κριτική σκέψη;
Η Σοφία Παντουβάκη είναι σκηνογράφος και Καθηγήτρια Ενδυματολογίας στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στη Σκηνογραφία και έχει εξειδικευτεί στη σκηνογραφία-ενδυματολογία όπερας και μπαλέτου στη Σκάλα του Μιλάνου. Έχει υπογράψει περίπου 100 παραγωγές θεάτρου, όπερας και χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απέσπασε τα βραβεία σκηνογραφίας και ενδυματολογίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (2005). Έχει επιμεληθεί, συνεπιμεληθεί και σχεδιάσει πολυάριθμες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων τις βραβευμένες φοιτητικές συμμετοχές της Φινλανδίας στην Prague Quadrennial το 2015 (Gold Medal) και το 2023 (‘Most Imaginative and Inventive Design’) και την ελληνική εθνική συμμετοχή στην Prague Quadrennial 2023. Το καλλιτεχνικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ευρώπη, την Βόρεια και Νότια Αμερική, και την Ασία, μεταξύ άλλων στην World Stage Design 2017. Είναι ιδρυτική συντάκτρια του επιστημονικού περιοδικού Studies in Costume and Performance και επικεφαλής του διεθνούς ερευνητικού δικτύου Critical Costume. Διατελεί μέλος ΔΣ του Διεθνούς Οργανισμού Σκηνογράφων (OISTAT) και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας. Ήταν επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος «Costume Methodologies» (2014-2018) που χρηματοδοτήθηκε από την Ακαδημία της Φινλανδίας. Είναι κύρια επιμελήτρια του τόμου Performance Costume: New Perspectives and Methods (2021, με τον P.McNeil). Επιβλέπει διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, με πιο πρόσφατο το ερευνητικό πρόγραμμα Technological Innovations in Costume Practice (TICP) με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Horizon-MSCA, 2024-25). Έχει εκτενή επιστημονική δραστηριότητα ως συγγραφέας και προσκεκλημένη ομιλήτρια διεθνώς.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ