
Παράλληλες δράσεις της έκθεσης «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο» – Απρίλιος 2025
Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σας προσκαλούν στις παράλληλες δράσεις που πλαισιώνουν την επετειακή έκθεση «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο».

Περιγραφη εκδηλωσης
Ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σας προσκαλούν στις παράλληλες δράσεις που πλαισιώνουν την επετειακή έκθεση «ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης – 50 Χρόνια Θέατρο – Ένα Ζωντανό Αρχείο», σε επιμέλεια του Αντώνη Βολανάκη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΦΟΜΑΝΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ
8 και 10 Απριλίου στις 19:00 και 29 Απριλίου στις 18:00
Στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης για τα 50 χρόνια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, μια ομάδα θεατρολόγων της πόλη των Χανίων δημιουργεί μια ξεχωριστή, συμμετοχική περφόμανς, όπου οι επισκέπτες θα βιώσουν την θεατρική εμπειρία ανάμεσα στα εκθέματα. Η περιπλάνηση στην έκθεση, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι παρατήρησης και συμμετοχής, θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της συναρπαστικής ιστορίας του ΔΗΠΕΘΕΚ. Εδώ, η τέχνη του θεάτρου δεν είναι απλώς κάτι που παρακολουθείς, αλλά κάτι που βιώνεις και δημιουργείς. Τα εκθέματα θα ζωντανέψουν – κείμενα, κοστούμια, εικόνες και σκηνικά θα μεταμορφωθούν μπροστά στα μάτια μας! Η έκθεση γίνεται σκηνή και κάθε σταθμός της μία πρόκληση για αλληλεπίδραση και συνδημιουργία. Άκουσε, παρατήρησε, δράσε, συνεργάσου, αυτοσχεδίασε. Το θεατρόφιλο κοινό αλλά και όσοι αγαπάνε τον πολιτισμό, προσκαλούνται να συμμετέχουν σε μία ξεχωριστή δράση που θα τους φέρει στο παρασκήνιο της θεατρικής δημιουργίας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ζήσουν το θέατρο από μια διαφορετική οπτική!
Οι θεατρολόγοι της ομάδας είναι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια ζουν και εργάζονται στα Χανιά.
Αγαθή-Ολυμπία Γουλάρα, Αλίκη Βρανά, Ειρήνη Μαμάση, Αναστασία Μιχαηλίδου, Αλεξάνδρα Παρασκευοπούλου, Αθηνά Πρίντζη, Σοφία Χαλαζιά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ
Τετάρτη 9/4/2025, 19:00
Ιώ Ασηθιανάκη, Δεσποινίς Τζούλια του Αυγούστου Στρίντμπεργκ
Η Δεσποινίς Τζούλια του Αυγούστου Στρίντμπεργκ είναι ένα ψυχολογικό δράμα που αναδεικνύει την ταξική πάλη και τις σχέσεις εξουσίας. Η Τζούλια, μια νεαρή και πλούσια γυναίκα, ερωτεύεται τον υπηρέτη της, Ζαν, τη νύχτα του μεσοκαλόκαιρου. Η σχέση τους εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη ερωτική περιπέτεια, γεμάτη ένταση και αμοιβαία εκμετάλλευση. Οι κοινωνικές τους διαφορές και οι προσωπικές τους φιλοδοξίες οδηγούν σε μια καταστροφική κατάληξη, που αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής και της κοινωνικής ανισότητας.
Η παράσταση Δεσποινίς Τζούλια παρουσιάστηκε από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης την Άνοιξη του 1999, στην Αίθουσα Τέχνης «Τζάμια Κρύσταλλα», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη με τους: Βαγγέλη Λιοδάκη, Έφη Μεταγγιτσινού, Κλεοπάτρα Ροντήρη.
Παρασκευή 11/4/2025, 19:00
Ανθούλα Μαρινάκη Σχολείο γυναικών του Μολιέρου, με τη συμμετοχή μελών του θεατρικού εργαστηρίου ΑΜΕΑ
Ο ώριμος σε ηλικία Αρνόλφος θέλει να απολαύσει τη συζυγική ευτυχία, αλλά τον κατατρέχει ο φόβος της απιστίας. Για αυτό επιλέγει ένα κορίτσι φτωχής οικογένειας, την τετράχρονη Αγνή και την αναθρέφει μακριά από τον κόσμο, ώστε να παραμείνει αφελής, υπάκουη και άρα πιστή σύζυγος. Αφού την κλείνει τα πρώτα της χρόνια σε μοναστήρι, την κρατά στη συνέχεια απομονωμένη σε ένα σπίτι κοντά του, με δυο υπηρέτες να την επιτηρούν σαν κέρβεροι. Τα χρόνια περνούν και φτάνει η ώρα που ο Αρνόλφος περίμενε με ανυπομονησία: να κάνει επιτέλους την Αγνή γυναίκα του. Η ζωή, όμως, έχει άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Η Αγνή έχει ερωτευτεί έναν νεαρό άντρα, τον Οράτιο, τα αισθήματά τους είναι αμοιβαία! Η τυχαία συνάντηση του μεσόκοπου επίδοξου εραστή με τον ανταγωνιστή του θα φέρει μεγάλη ταραχή. Θα κατορθώσει άραγε ο Αρνόλφος να φέρει σε πέρας το σχέδιό του και να κάνει δική του την Αγνή; Θα βρει το θάρρος η Αγνή να διεκδικήσει το δικαίωμα στον έρωτα, την ελεύθερη επιλογή και την αυτοδιάθεση;
Το Σχολείο γυναικών παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις 26 Δεκεμβρίου 1662 στο Παρίσι, στο Θέατρο του Παλαί Ρουαγιάλ. Το έργο ανάγεται σε ένα από τα κορυφαία του συγγραφέα αλλά και της παγκόσμιας δραματουργίας, χάρη στον ρυθμό του και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται και κωδικοποιεί τη θεματική του, τη γυναικεία εκπαίδευση και χειραφέτηση. Εξετάζει τη σύγκρουση μεταξύ των παραδοσιακών κοινωνικών αξιών και του δικαιώματος των γυναικών για αυτονομία και ελευθερία. Ο Μολιέρος σατιρίζει την υπερβολική επιτήρηση των ανδρών προς τις γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της εκπαίδευσης και της ισότητας των φύλων με μια ειρωνική και σαρκαστική διάθεση.
Στο διαδραστικό θεατρικό αναλόγιο συμμετέχουν μέλη από το θεατρικό εργαστήριο ΑΜΕΑ του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, επιχειρώντας συμβολικά, μια συμπεριληπτική ανάγνωση, χαρακτηριστικών αποσπασμάτων του σπουδαίου αυτού έργου και αναζητώντας έναν πολιτισμό διευρυμένης ισότητας, και ουσιαστικής συμφιλίωσης με κάθε ευαλωτότητα.
Η παράσταση Σχολείο γυναικών παρουσιάστηκε από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης το καλοκαίρι του 1986, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι με τους: Νατάσσα Αποστολάκη, Γιάννη Βερσή, Στάθη Βούτο, Σταμάτη Γαρδέλη, Γιώργο Ζωγράφο, Ελένη Καστάνη, Μανώλη Σορμαϊνη
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Συντελεστες
Αγαθή-Ολυμπία Γουλάρα: Απόφοιτη Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Αλίκη Βρανά: Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Ιστορία και Θεωρία Θεάτρου και Κινηματογράφου και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ειρήνη Μαμάση: Απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη “Δημιουργική γραφή” του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Απόφοιτη της Δραματικής Τέχνης “Μαίρη Βογιατζή Τράγκα”.
Αναστασία Μιχαηλίδου: Απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Απόφοιτη Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης, Θεάτρου Τέχνης, Κάρολος Κουν. Απόφοιτη μεταπτυχιακών σπουδών, Επιστήμες Αγωγής: Τέχνη και Εκπαίδευση, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αλεξάνδρα Παρασκευοπούλου: Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού κ Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Φοιτήτρια του μεταπτυχιακού Δημιουργική γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Αθηνά Πρίντζη: Απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Απόφοιτη μεταπτυχιακών σπουδών, Επιστήμες Αγωγής: Τέχνη και Εκπαίδευση, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Σοφία Χαλαζιά: Απόφοιτη Ανώτερης Δραματικής Σχολής Μαίρης Βογιατζή Τράγκα, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Δημιουργική Γραφή του Διατμηματικού Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΑΠΘ.
H Κάπα Εκδοτική είναι ένας ελληνικός εκδοτικός οίκος που δίνει ιδιαίτερο βάρος σε βιβλία για το θέατρο, ένα κενό που γίνεται συστηματική προσπάθεια από τους έμπειρους συνεργάτες της να καλυφθεί με την έκδοση καλαίσθητων τόμων. Η παρουσίαση καθιερωμένων αλλά και νέων, και συχνά πρωτοεμφανιζόμενων, Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων αποτελεί κύριο μέλημα των εκδοτικού οίκου. Η Κάπα Εκδοτική έχει προχωρήσει στην έκδοση μεταφράσεων θεατρικών έργων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο, που παρουσιάζονται στα σημαντικότερα, κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της χώρας, σε νέες και αναθεωρημένες μεταφράσεις κορυφαίων Ελλήνων μεταφραστών.