Ολες οι εκδηλωσεις

Εκδηλώσεις

9 Ιουλίου 2024 - 17 Ιουλίου 2024

7+1 Ρεσιτάλ κλασικής μουσικής (Festum π)

Στα Χανιά το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ Μουσικής και Μαθηματικών.

7+1 Ρεσιτάλ κλασικής μουσικής (Festum π)

Περιγραφή εκδήλωσης

Έπειτα από δυο πρώτες χρονιές στο νησί του Πυθαγόρα τη Σάμο, το Ελληνογαλλικό Φεστιβάλ Μουσικής και Μαθηματικών – «Festum π» εγκαθίσταται στα Χανιά, με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων και καλλιτεχνών από τις 8 έως τις 20 Ιουλίου 2024.

Για δυο εβδομάδες το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει καλλιτέχνες κλασικής μουσικής ενώ δυο παγκόσμια συνέδρια Μαθηματικών και Μουσικολογίας θα λάβουν χώρα στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν δυο διεθνή συνέδρια και master-classes μαθηματικών και μουσικής από 20 μαθηματικούς και μουσικολόγους για 50 υποτρόφους φοιτητές από Ελλάδα και Γαλλία. Για το ευρύ κοινό  θα παρουσιαστούν 7 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, στις οποίες θα συμμετέχουν διεθνούς φήμης μουσικοί.

Απώτερος σκοπός του φεστιβάλ, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει ο Ελληνογάλλος μαέστρος, Διονύσης Δερβής- Μπουρνιάς, είναι η ίδρυση ενός Παγκόσμιου Κέντρου Πυθαγορείων Σπουδών (μουσική και μαθηματικά) και μιας ορχήστρας του Αιγαίου καθώς και η αναβίωση του Αιγαίου ως τόπου έρευνας των Ελλήνων στα  Μαθηματικά από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.

Παράλληλα, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να προσελκύσει κοινό από όλη την περιφέρεια που ενδιαφέρεται για εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, αλλά και να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης. Ιδιαίτερη βραδιά θα είναι η 14η Ιουλίου, όπου ο εξαιρετικός λυράρης Δημήτρης Βακάκης θα κάνει αυτοσχεδιασμούς μαζί με έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους συνθέτες, τον Karol Beffa, στο πιάνο, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

Εκτός του ΜΑΙΧ, το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (συναυλίες), στο Μουσείο Τυπογραφίας, ενώ στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων θα δοθούν και δωρεάν masterclasses πιάνου για επιλεγμένους μαθητές από τα Χανιά, από τον τακτικό καθηγητή πιάνου του Ανώτατου Ωδείου Γενεύης κ Sodi Braide.

——–

Αναλυτικά το πρόγραμμα των συναυλιών

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ, 8:30 ΜΜ (ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)     Sodi Braide, πιάνο     · Rameau· Debussy· Liszt· Wagner

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ, 8:30 ΜΜ (ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)      Bertrand Maury, πιάνο     · Lully· Bach· Liszt

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ, 8:30 ΜΜ (ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)     Vassilis Varvaresos, πιάνο     · Schubert· Chopin· Ravel

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ, 8:30 ΜΜ (ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)     Simos Papanas, βιολί     Dimos Goudaroulis, βιολοντσέλο     Vassilis Varvaresos, πιάνο     · Haydn· Schubert

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ (ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)    7:00 ΜΜ     Dimitris Vakakis, Κρητική παραδοσιακή λύρα     Karol Beffa, πιάνο     · Improvisations         8:00 ΜΜ     Karol Beffa, πιάνο     · Ciné-concert: Au bonheur des Dames (1930, film by Julien Duvivier) with an improvised piano accompaniment

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ, 8:30 ΜΜ (ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ)     Dimos Goudaroulis, βιολοντσέλο     Simos Papanas, βιολί     · J S Bach

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ, 8:30 ΜΜ (ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ)     Arielle Beck, πιάνο     · Schumann· Chopin· Liszt

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.

——–

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, του Υπουργείου Ανώτατης Παιδείας και Έρευνας της Γαλλίας, της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Ελληνογαλλικού Ινστιτούτου, της Περιφέρειας Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, του Δήμου Χανίων και με την υποστήριξη της Ακαδημίας Αθηνών, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay, το Ανώτατο Μουσικό Ωδείο της Γαλλίας, και με την ευγενική χορηγία της τράπεζας Eurobank.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ και τις δράσεις του: www.festumpi.com

Συντελεστές

Sodi Braide


Sodi Braide, πιάνο     
9 Ιουλίου
Bertrand Maury

Bertrand Maury, πιάνο      11 Ιουλίου
Vassilis Varvaresos

Vassilis Varvaresos, πιάνο      12 & 13 Ιουλίου
Dimos Goudaroulis

Dimos Goudaroulis, βιολοντσέλο      13 & 16 Ιουλίου
Simos Papanas

Simos Papanas, βιολί      13 & 16 Ιουλίου
Dimitris Vakakis

Dimitris Vakakis, Κρητική παραδοσιακή λύρα      14 Ιουλίου
Karol Beff

Karol Beffa, πιάνο      14 Ιουλίου
Arielle Beck

Arielle Beck, πιάνο      17 Ιουλίου

Χρήσιμα

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες είναι ελεύθερη.

Για τις συναυλίες στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης διατίθενται δελτία ελευθέρας εισόδου με αριθμημένες θέσεις.
Διανομή από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο Μεγάλο Αρσενάλι, ώρες 9-15.