3o Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων
Συνδέουμε λέξεις , ενώνουμε αφηγήσεις…
Χρησιμα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κατεβάστε εδω το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (pdf)→
Τετάρτη 26 Ιουνίου
6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → Οι «γραφούλες» – Πλατεία Κατεχάκη / Κινητό αστικό καθιστικό
Οι «γραφούλες» είναι μια ομάδα συγγραφέων εκτάκτου ανάγκης. Δρουν στο δρόμο, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες και τις απαιτήσεις των ημερών. Γράφουν ποιήματα χειρόγραφα και σε γραφομηχανή. Απευθύνονται σε μοναδικούς αποδέκτες ─ τους περαστικούς. Στόχος τους είναι να ενημερώνουν τον κόσμο με έναν άλλο τρόπο για ό,τι είναι αυτό που συμβαίνει ή επείγει. Στην πρώτη τους δράση εκτός Αθηνών, θα εμφανιστούν στο 3ο ΦΒΧ. Από την ομάδα συμμετέχουν οι ποιήτριες Παυλίνα Μάρβιν και Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου.
6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. → «Εύκρατες αναγνώσεις. Γυμνάσματα κριτικής» της Ρούλας Βουράκη – Μεγάλο Αρσενάλι
Η φιλόλογος και συγγραφέας Ρούλα Βουράκη συνομιλεί για το νέο της βιβλίο με τη φιλόλογο Βαρβάρα Περράκη και τον εκδότη Χρήστο Μαχαιρίδη, συγγραφέα, διευθυντή της περιοδικής έκδοσης Λόγου και Τέχνης «Έρεισμα».
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις «Έρεισμα»
6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. → «Ήρθαν με μια κληματόβεργα απ’ την Κρήτη. Ποιήματα» του Cevat Çapan – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Οι δύο κόρες του Τουρκοκρητικού ποιητή και ακαδημαϊκού Τζεβάτ Τσαπάν, Λεϊλά (Leylâ Çapan) και Νιγκιάρ (Nigar Çapan), διαβάζουν κείμενο του Τζεβάτ γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, ενώ για το έργο του μιλούν η τουρκοκρητικής καταγωγής ποιήτρια Αϊσέ Λαχούρ Κιρτούντς (Ayșe Lahur Kirtunç) και η μεταφράστρια Άνθη Καρρά. Συντονισμός: Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, εκδότης.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις «Πυξίδα της Πόλης»
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → «Ο νόμος του μίσους» του Alberto Garlini – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Με αφηγηματική τόλμη και πρωτοτυπία, ο Αλμπέρτο Γκαρλίνι, συνθέτοντας το πορτρέτο ενός ακροδεξιού τρομοκράτη, προσεγγίζει αποσιωπημένες πτυχές της πρόσφατης ιταλικής ιστορίας και χαρτογραφεί τα εν πολλοίς άγνωστα νερά της νεοφασιστικής βίας. Ο συγγραφέας συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου.
Συνδιοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών / Εκδόσεις «Πόλις»
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → «Το νετλέτι» της Ζοέλ Λοπινό – Μεγάλο Αρσενάλι
Η Ζοέλ Λοπινό συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το βιβλίο της, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κρήτης, όπως τις διηγήθηκαν στη συγγραφέα οι κάτοικοι του χωριού Μανωλιόπουλο στην ενδοχώρα του Δήμου Πλατανιά Χανίων. Με την υποστήριξη του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις «Μίνωας»
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → Αστείο: παράδοση και το ελληνικό διήγημα σήμερα – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Αίθουσα 2
Με αφορμή την επανέκδοση του «Αστείου» του Γιάννη Παλαβού (εκδ. Ίκαρος, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, Βραβείο Διηγήματος του Αναγνώστη 2013), μιας συλλογής διηγημάτων που συζητήθηκε όσο λίγες την τελευταία δεκαετία, ο συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα της συγγραφής του βιβλίου και συζητά με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο για τη σχέση της συλλογής με την παράδοση της ελληνικής διηγηματογραφίας και για το ελληνικό διήγημα σήμερα.
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → «Ταμανγκούρ» της Leta Semadeni – Μεγάλο Αρσενάλι
Η διακεκριμένη Ελβετή ποιήτρια και πεζογράφος Λέτα Σεμάντενι (Βραβείο Λογοτεχνίας 2016, Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελβετικής Συνομοσπονδίας 2023) συνομιλεί για το βιβλίο της με τον Τέο Βότσο, μεταφραστή της στα ελληνικά. Συντονίζει η δημοσιογράφος Κυριακή Τσολάκη.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις «Loggia»
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → Αφιέρωμα στην ποιήτρια Γιώγια Σιώκου-Κοματσουλάκη – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Αίθουσα 2
Ο φιλόλογος και πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης συνομιλεί με την ποιήτρια Γιώγια Σιώκου και μιλάει για το έργο της.
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → Ο νέος πολυπολικός και πολυπολιτισμικός κόσμος: ο ρόλος της Κρήτης – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne (Paris 1) Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης, ο οποίος διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, αναλύει το γεγονός ότι ζούμε σε μία εποχή που όλα τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν, ο κόσμος αλλάζει μορφή και ο ρόλος της Κρήτης αναθεωρείται ή και αναβαθμίζεται. Συντονισμός: Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.
9:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ. → Επίσημη Τελετή Εγκαινίων του 3ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Παλιό Τελωνείο, Πλ. Κατεχάκη 8, 1ος όροφος, Χανιά 731 32, Ελλάδα
Πέμπτη 27 Ιουνίου
11:00 π.μ. – 12:00 μ.μ. → Παιδικό εργαστήριο – Μεγάλο Αρσενάλι
Η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συγγραφέας Βαλεντίνα Παπαδημητράκη («Μια φωλιά για μένα», Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) προσκαλεί τα παιδιά να περιπλανηθούν στο δάσος παρέα μ’ ένα μικρό λευκό σκιουράκι. Να παίξουν, να τραγουδήσουν, να γευτούν φρέσκους καρπούς και να ανακαλύψουν πώς φτιάχνεται μια φωλιά για όλες τις εποχές (κιθάρα, τραγούδι: Μιχάλης Βόλακας).
12:00 μ.μ. – 1:00 μ.μ. → Παιδικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Ταξιδεύοντας με φαντασία» – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ένα πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για παιδιά 7-12 ετών με θέμα τα ταξίδια, με την εκπαιδευτική επιμέλεια της Μελίνας Ηλιοπούλου, Msc Κοινωνιολόγου, ειδικής παιδαγωγού και συγγραφέως, βασισμένο στη σειρά βιβλίων της «Φανταστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη», «Φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία», «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο» (Εκδόσεις Καλέντη), το οποίο στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με την έννοια της μελέτης των διαφορετικών χωρών του κόσμου μέσα από τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τα μνημεία.
6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. → Από τις Μεγάλες στις «Μικρές Επικίνδυνες»: Ένα Βιβλίο-Χαραμάδα στον Τρόπο Σκέψης Μιας Ολόκληρης Γενιάς – Μεγάλο Αρσενάλι
Οι «Μικρές επικίνδυνες» (Εκδόσεις Key Books) είναι 100 κορίτσια, 13-22 ετών, που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους χωρίς φόβο, με ειλικρίνεια και γενναιότητα. Για το βιβλίο συνομιλούν η βουλευτής Χανίων Σέβη Αμανατίδου-Βολουδάκη, η Εμμανουέλα Κατζουράκη, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σκοποβολής και η Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO της αθηΝΕΑΣ.
6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. → Είναι το διάβασμα απόλαυση για τους νέους; Εξερευνώντας τη θέση του βιβλίου στη ζωή της Gen-Z – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη το 2023 από το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα το βιβλίο, τις αναγνωστικές συνήθειες και τις συμπεριφορές των νέων που ανήκουν στη γενιά Ζ. Με τους Αναστασία Γιαννακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Αγγέλου, Δρ Επικοινωνίας και ΜΜΕ, επιστημονικό συνεργάτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Συνδιοργάνωση: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → «Αμάλθεια – Το κορίτσι με τα κέρατα» του Αλέξανδρου Χατζηπαναγιώτη – Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Νεώριο Moro)
Μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο χωριό Σφεντύλι το 1962, ο συγγραφέας Αλέξανδρος Χατζηπαναγιώτης, επίσης σκηνοθέτης και σεναριογράφος, αναδεικνύει την ιστορία και τη μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα, τους θρύλους και τη λαογραφία της Κρήτης.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Μίτος
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → «Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙΙ – Η μνήμη του πάγου» της Ιωάννας Μπουραζοπούλου – Μεγάλο Αρσενάλι
Η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2015) συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη με την αφορμή της ολοκλήρωσης της μυθιστορηματικής τριλογίας της «Ο Δράκος της Πρέσπας».
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Καστανιώτη
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → «Οι κράχτες» της Cara Hoffman – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Μια ιστορία επιβίωσης, «όμορφη και ατμοσφαιρική» (Kirkus Reviews), φτιαγμένη από την Αμερικανίδα συγγραφέα που «γράφει σαν να διηγείται ένα συναισθηματικά φορτισμένο όνειρο» (The Wall Street Journal). Η συγγραφέας συνομιλεί με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Διονύση Μαρίνο.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Gutenberg
7:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ. → «Τέλεση» του Φώτη Δούσου – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Αίθουσα 2
Ο συγγραφέας Φώτης Δούσος συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη για το βιβλίο του (Εκδόσεις Νήσος), ένα ψυχολογικό θρίλερ για τις δυνάμεις της δημιουργίας και της καταστροφής που κρύβουμε μέσα μας.
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → «Η κατάλυση του χρόνου» του Μιχάλη Αλμπάτη & «Δυναμώστε τη μουσική, παρακαλώ» του Μιχάλη Μαλανδράκη – Μεγάλο Αρσενάλι
Οι συγγραφείς Μιχάλης Αλμπάτης (Εκδόσεις Νήσος) και Μιχάλης Μαλανδράκης (Εκδόσεις Πόλις) συνομιλούν για τα νέα τους βιβλία με την Κατερίνα Φράγκου (Πρακτορείο Πνευματικών δικαιωμάτων Ιρις).
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → «Μύρων η Αράχνη – Μεταμορφώσεις ΙΙ» της Λίλας Τρουλινού – Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Νεώριο Moro)
Η Σίτσα Κοτσιφάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων, θα παρουσιάσει τη νουβέλα (Εκδόσεις Περισπωμένη) της Λίλας Τρουλινού και θα συζητήσει με τη συγγραφέα. Ο ηθοποιός Δημήτρης Κιοστεράκης θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → «Νικήτρια σκόνη» του Κώστα Καλτσά – Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Νεώριο Moro)
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Διαφορετικές προσεγγίσεις στο ιστορικό μυθιστόρημα. Η περίπτωση της «Νικήτριας σκόνης». Ο συγγραφέας του βιβλίου Κώστας Καλτσάς θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → Διαφορετικές προσεγγίσεις στο ιστορικό μυθιστόρημα – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Αίθουσα 2
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Η περίπτωση της «Νικήτριας σκόνης» και των μυθιστορημάτων «Ένας φόνος στην αυλή της Αμαλίας» και «Τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού». Συνομιλούν οι συγγραφείς των βιβλίων, Κώστας Καλτσάς και Τεύκρος Μιχαηλίδης.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Ψυχογιός
8:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. → Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία: Παρελθόν, παρόν, μέλλον – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Ο πολυβραβευμένος Βούλγαρος συγγραφέας Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ (Georgi Gospodinov, Διεθνές Βραβείο Booker 2023, βραβείο Strega Europeo 2021, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Βουλγαρίας 2013, κ.ά.), συνομιλεί με τη δημοσιογράφο, σύμβουλο έργου του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων Κυριακή Μπεϊόγλου. Προλογίζει ο Νίκος Αργύρης, εκδότης.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Ίκαρος
9:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ.→ «Άστο κι ας αποθάνει» & «Τη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα» της Αντωνίας Μποτονάκη – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης – Αίθουσα 2
Για την αναθεωρημένη επανέκδοση του μυθιστορήματος, «Άστο κι ας αποθάνει», θα μιλήσουν η συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού και η φιλόλογος Άννα Λαμπαρδάκη. Και την τρίτη ποιητική συλλογή της συγγραφέως θα παρουσιάσει η φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη. Η συγγραφέας Αντωνία Μποτονάκη θα απευθύνει χαιρετισμό και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Θράκα / Εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης
9:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ. → «Δικά μας παιδιά» της Σοφίας Νικολαΐδου – Μεγάλο Αρσενάλι
Η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Κυριακή Τσολάκη για το νέο της μυθιστόρημα, μια ιστορία για ένα ραπ συγκρότημα, για τα όνειρα που παίρνουν εκδίκηση, για τα παιδιά που έσωσε η μουσική.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Μεταίχμιο
9:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ. → «Η επιδίωξη της Ευρώπης» του Anthony Pagden – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα υλικών, από νομικές πραγματείες μέχρι μυθιστορήματα, ο Αμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Άντονι Πάγκντεν, προσφέρει στο βιβλίο του (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) την πιο λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης: της εξέλιξης του «ευρωπαϊκού σχεδίου» από τα τέλη των Ναπολεόντειων Πολέμων έως το Brexit. Ο συγγραφέας συνομιλεί με τη Λένα Ματσιώρη, ιστορικό, υπεύθυνη Πολιτιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.
10:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ. → «Τα Μονοπάτια μου στην Κρήτη: Αποκόρωνας» – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, Ειδικός Σύμβουλος Περιφερειάρχη Κρήτης συνομιλεί με τη συγγραφέα Λένα Διβάνη και τον Φοίβο Τσαραβόπουλο, Ιδρυτή της Κοιν.Σ.Επ. Μονοπάτια της Ελλάδας, για τη νέα έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης.
10:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ. → Η αρχαιολογική κατασκευή της Ευρώπης: ο οριενταλισμός, οι μύθοι της λευκότητας, και ο Παγκόσμιος Νότος – Μεγάλο Αρσενάλι
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ («Αρχαιολογία, έθνος και φυλή», «Αρχαιολογία και ευρωπαϊκή νεωτερικότητα»), συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή, διευθυντή του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, για το πώς οι αρχαιολογικές αφηγήσεις για τους «Μινωίτες» ανακήρυξαν την Κρήτη, κοιτίδα του «πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισμού», για το πώς οι αρχαιολόγοι συνέβαλαν στην ευρωπαϊκοποίηση του ελλαδικού χώρου και στην παραγωγή μιας γεωπολιτικής της λευκότητας, αλλά και για το πώς θα μπορούσαμε να ξανασκεφτούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Παγκόσμιο Νότο.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
10:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ. → Οι μοίρες – διάρκεια: 30’ – Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου
Performance βασισμένη στον ποιητικό λόγο, τη φωνή και τη μουσική. Ιστορίες γυναικών που αφανίστηκαν και άλλων που υπέστησαν όσα δεν επανορθώνονται, συναντιούνται με αρχαίες και σύγχρονες, ορατές και αόρατες μοίρες, που ανατρέπουν την πορεία των πραγμάτων, μεταμορφώνουν τις συνθήκες και τα δρώντα πρόσωπα ή αποδίδουν δικαιοσύνη όπου δεν υπάρχει. Γράφει και αφηγείται η συγγραφέας Παυλίνα Μάρβιν. Στη φωνή και στην κιθάρα ο τραγουδοποιός Κρέων Κανακάρης.
Παρασκευή 28 Ιουνίου
10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ. «Κρυψώνες αυτοεκτίμησης» – Μεγάλο Αρσενάλι
Τρία βιωματικά εργαστήρια αυτοεκτίμησης για παιδιά 5-12 ετών, διάρκειας τριάντα λεπτών το καθένα, που θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα σε τρία σημεία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Με την επιμέλεια της εκπαιδευτικού, συνεργάτιδας του Δημάρχου Χανίων σε θέματα Παιδείας και συγγραφέως Άννας Νεμπαυλάκη («Φτου και Βγαίνω», Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και από καλλιτέχνες και επιστήμονες του τόπου και όχι μόνο, τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν κυκλικά, ώστε όλα τα παιδιά να περάσουν από όλα: 1ο Εργαστήριο: «Απολαυστική δραστηριότητα» (Αθηνά Ντούλια, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 1ης Ενότητας Χανίων), 2ο Εργαστήριο: «Δυο λόγια από την Άννα» (Άννα Νεμπαυλάκη), 3ο Εργαστήριο: «Κάθε έργο μια ιστορία» (Κοσμάς Λιλικάκης, Εικαστικός).
6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. «Grand Hotel Europa» του Ilja Leonard Pfeijffer – Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον
Ο βραβευμένος Ολλανδός συγγραφέας Ίλια Λέοναρντ Πφέιφερ συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Μπέκο για το νέο του μυθιστόρημα γύρω από τις πολλαπλές αντιφάσεις της ευρωπαϊκής ταυτότητας, με επίκεντρο ένα παλιό ξενοδοχείο που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στο σήμερα και το χθες.
Συνδιοργάνωση: Εκδόσεις Ίκαρος
6:00 μ.μ. – 7:00 μ.μ. Επιστήμη και Social Media: Ευρωπαϊκές Ιστορίες εντός και εκτός σύνδεσης
Μεγάλο Αρσενάλι
Ο δημιουργός της επιτυχημένης ομώνυμης εκπαιδευτικής σελίδας των social media και συγγραφέας, The Trivialist («Από τον βασιλιά θάνατο στον βασιλιά ήλιο») συνομιλεί με την Αναστασία Γιαννακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εκδόσεις Διόπτρα