Ολες οι εκδηλωσεις

Relocations: polyphony and identity • Y.Levy & Ν.Κοκολάκης

Ανοιχτά Πανιά 2022 | δράση τέταρτη

Performance Installation

Relocations: polyphony and identity

Yael Levy και Νίκος Κοκολάκης

με τους μουσικούς Γιώργο Σαμοΐλη (μπαρόκ βιολί), Κατερίνα Ορφανουδάκη (τσέμπαλο),
και τη χορωδία Cantilena Χανίων υπό τη δ/νση του Γιώργου Καλούτση

4 Σεπτεμβρίου 2022, 20:30 & 22:00
5 Σεπτεμβρίου 2022, 20:30

Συναγωγή Έτζ Χαγίμ, Χανιά, Κρήτη

Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης

Relocations: polyphony and identity.

Η Yael Levy κι ο Νίκος Κοκολάκης  παρουσιάζουν το  Relocations: polyphony and identity, ένα site-specific, multimedia μουσικό έργο εμπνευσμένο από την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη ζωντανή πνευματική ατμόσφαιρα της Έτζ Χαγίμ και την αλληλεπίδρασή της με την περιοχή των Χανίων. Είναι ένα αμάλγαμα επεξεργασμένων ηχογραφήσεων πεδίου και εικόνων από την περιοχή των Χανίων και την Έτζ Χαγίμ, συνδυασμένα σε οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις μαζί με μουσικά όργανα εποχής και φωνές στους διάφορους χώρους της Έτζ Χαγίμ. Με αυτό το έργο διερευνούν, υπό το πρίσμα μια σύγχρονης καλλιτεχνικής οπτικής, το θέμα της ταυτότητας μέσα σε μια ετερογενή κοινότητα, θέτουν ερωτήματα και συμβάλλουν στον διάλογο σχετικά με τη σύνδεση της Έτζ Χαγίμ με το πολιτιστικό, πολιτισμικό, και το φυσικό περιβάλλον του νησιού ανά τους αιώνες, μέχρι και σήμερα, μετά την αναστήλωσή της και την επαναλειτουργία της το 1999.

Δείτε πως ξεκίνησε το πρότζεκτ Relocations: polyphony and identity: Εδώ.

 Συντελεστές:
Μουσική σύνθεση, οπτικοακουστική εγκατάσταση και live electronics: Yael Levy και Νίκος Κοκολάκης
Μουσική εκτέλεση: Γιώργος Σαμοΐλης (μπαρόκ βιολί), Κατερίνα Ορφανουδάκη (τσέμπαλο)
Χορωδία Cantilena Χανίων: Αϊλαμάκη Γιούλα, Μακράκη Άννα, Κουράκη Δέσποινα, Καραλάκη Γεωργία, Κόρακα Αντωνία, Ξανθουδάκη Αριστέα, Κουτσογιαννάκη Βιβή, Μανούσακας Γιάννης, Γαγάνης Βασίλης, Ρέττος Κωνσταντίνος, Μανιτάκης Γιάννης
Διευθυντής: Καλούτσης Γιώργος
Βοηθός Διευθυντή: Κουτσογιαννάκη Βιβή.

Παιδαγωγική δράση: Yael Levy και Νίκος Κοκολάκης

Παράλληλες δράσεις:

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά «Μετεγκαταστάσεις»
Δευτέρα 29, Τρίτη 30, Τετάρτη 31 Αυγούστου, 10:30 – 12:00 για παιδιά 8 – 11 ετών
Πέμπτη 1, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, 10:30 – 12:00 για παιδιά 12+ ετών.

Στόχος του βιωματικού εργαστηρίου είναι ο πειραματισμός και η εξοικείωση με τις τεχνικές πολυμέσων που χρησιμοποιήσαμε στη δημιουργία του Relocations: polyphony and identity με προσιτό κι απλό τρόπο, σαν παιχνίδι. Για τα παιδιά δημοτικού 8-11 χρονών το εργαστήριο αποτελείται από μουσικά παιχνίδια, τραγούδια, body percussion και πειραματισμό με φωτογραφία και δημιουργική ζωγραφική με light tables. Με τα μεγαλύτερα παιδιά (12+) θα δουλέψουμε πάνω σε ασκήσεις ακρόασης, κατασκευή sound maps σε διάφορα υλικά, ηχογραφήσεις,  καθώς και sound editing με open source software. Συμπεριλαμβάνεται ξενάγηση στην οπτικοακουστική εγκατάσταση στους χώρους της Συναγωγής Έτζ Χαγίμ για τους συμμετέχοντες.

Δείτε πως πέρασαν τα παιδιά στο εργαστήριο «Μετεγκαταστάσεις» του προτζεκτ «Relocations: polyphony and identity» : Εδώ

Ξενάγηση στην οπτικοακουστική εγκατάσταση:
Την Τρίτη 30 Αυγούστου και την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, 12:15 – 13:00 (Με παρουσία των καλλιτεχνών)

Βιογραφικά στοιχεία:
H Yael Levy κι ο Νίκος Κοκολάκης, είναι συνθέτες που δημιουργούν και εκτελούν νέα έργα με στόχο έναν οργανικό συνδυασμό φωνητικής και οργανικής μουσικής, ηχογράφησης πεδίου, εικαστικών, και παραστατικών τεχνών. Ο Γιώργος Σαμοΐλης έχει συνεργαστεί με γνωστές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου κι έχει δώσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία και Γαλλία ως μέλος συνόλων κι ως σολίστ. Η Κατερίνα Ορφανουδάκη έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και μουσικά σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι ιδρυτικό μέλος των μπαρόκ μουσικών σχημάτων XIMAIPA Ensemble και Kairós Ensemble που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία. Η χορωδία Cantilena Χανίων με την πολυετή έντονη παρουσία στη μουσική κίνηση των Χανίων με παραστάσεις σε όλη την Κρήτη και Αθήνα υπό τη δ/νση του Γιώργου Καλούτση είναι από τις πιο γνωστές χορωδίες των Χανίων με πολυσχιδές έργο.

#anoixtapania


Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

 

Relocations: polyphony and identity • Y.Levy & Ν.Κοκολάκης