Ολες οι εκδηλωσεις

Φωνές • Γιώτας Καλλιμάνη

Ανοιχτά Πανιά 2022 | δράση δέκατη
Χορευτική περφόρμανς – εγκατάσταση στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Φωνές» της Γιώτας Καλλιμάνη.

Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

«Φωνές»
Η χορευτική περφόρμανς «Φωνές» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της χορογράφου Γιώτας Καλλιμάνη και γυναικών χορωδών από τα Χανιά.
Μέσα από δύο εργαστήρια καθοδηγούμενου φωνητικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού, συνέθεσαν μία παράσταση με κεντρικό άξονα τη μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο συναντάται στα παραδοσιακά κρητικά τραγούδια.
Ένα πολύτιμο μωσαϊκό διαφορετικών ηλικιών, σωμάτων και φωνών γεμίζουν το χώρο του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε μια συνομιλία με το χρόνο. Οι φωνές χορεύουν και τα σώματα τραγουδούν, ο ρυθμικός ήχος ενός κρουστού παλεύει με τη μελωδικότητα της λύρας και μια χορωδία περιφέρεται σαν ανάμνηση μεταξύ σκιάς και φωτός, μέσα σε ένα παλιό μουσείο. Μνήμες και μνημεία αντιμάχονται για τη πρωτοκαθεδρία τους στο χρόνο, σε μια μοιραία διαδρομή προς τη λήθη.

Δείτε το project “Φωνές”: εδώ

Συντελεστές:

Χορογραφία: Γιώτα Καλλιμάνη.
Βοηθός χορογράφου: Αναστάσης Καραχανίδης.
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου.
Συμμετέχουν οι χορωδοί: Ελισάβετ Γκρίντερ, Αφροδίτη Κλεινάκη, Τζένη Μαλακάκη, Κατερίνα Πανιεράκη, Θεανώ Πατακάκη, Νάγια Πιέρρου, Σταυρούλα Σακελλαρίου, Έλενα Σταυροπούλου, Τζίνα Σφακιανάκη, Μυρτώ Τζιγκουνάκη.
Πολίτικη λύρα: Άκης Πιτσάνης.
Οργάνωση και Εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi.

Παναγιώτα Καλλιμάνη
Γεννήθηκε στο Αίγιο. Το 1993 φεύγει για τη Γαλλία όπου σπουδάζει χορό στο Παρίσι, στο Centre de dance international de Rosella Hightower στις Κάννες, και στο Centre de danse Contemporaine d’Angers.
Τελειώνοντας τη σχολή, οι χορογράφοι Joelle Bouvier και Regis Obadia της προτείνουν να συνεργαστεί μαζί τους. Παράλληλα, χορεύει και σε άλλες ομάδες χορού: Experience Harmaat, Carlotta Ikeda, Kubilai Khan Investigations, Nasser Martin Gousset. Τέλος συμμετέχει σε παραστάσεις του γνωστού χορογράφου Josef Nadj «Poussière de soleils», «Asobu» και «Cherry Brandy».
Το 2009 δημιουργεί με άλλους χορευτές την κολεκτίβα The Plant Collective και παρουσιάζουν 2009 “Trente”, 2011 “Double Take”(Φεστιβάλ Αθηνών).
Από το 2014 ασχολείται αποκλειστικά με τις δικές της χορογραφίες, 2014 “Contreplongées”, 2016 “Mam Mam Un Diner Magique” (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), “Arrêt Sur Image” (MIR Festival), 2019 “Allez viens…” (Εθνικό Θέατρο), 2022 ως χορογράφος στο “Σπιρτόκουτο: The Musical” (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση).
Οι δημιουργίες της παρουσιάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Παράλληλες δράσεις:

• Εργαστήριο για ενήλικες:

Η παράσταση “Φωνές” είναι αποτέλεσμα  εργαστηρίων που χωρίστηκαν σε τρεις περιόδους:
-Πρώτη περίοδος από 05/07/2022 έως και 11/07/20022
-Δεύτερη περίοδος από 12/09/2022 έως  και 16/09/2022
-Τρίτη περίοδος απο 18/11/2022 έως και 25/11/2022

Στη διάρκεια των εργαστηρίων μέσα από την καθοδήγηση της χορογράφου περάσαμε σε κινητικούς, φωνητικούς και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς εξερευνώντας διάφορες ποιότητες και δυνατότητες της κάθε συμμετέχουσας ατομικά και συλλογικά στα πλαίσια της ομάδας.

Πέρα από τους καθοδηγούμενος αυτοσχεδιασμούς οι συμμετέχουσες του εργαστηρίου μοιράστηκαν μαζί μας προσωπικές ιστορίες από τις οποίες διαμορφώθηκε ένα τραγούδι που χρησιμοποιείται στην παράσταση. Η μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε στο εργαστήριο αποσκοπούσε στο να μετασχηματιστούν οι τυπικές οδηγίες σε προσωπική έκφραση. Να γίνει το τυπικό προσωπικό και το ειδικό καθολικό δημιουργώντας ένα νήμα με την τοπική κοινωνία.

• Συζήτηση μετά την περφόρμανς μεταξύ των συντελεστών και του κοινού,
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 (μετά την τελευταία παράσταση των 21:00)

#anoixtapania


Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές.

15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.


Φωνές • Γιώτας Καλλιμάνη