Ολες οι εκδηλωσεις

Αποτελέσματα 2021

Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2021 τα Χανιά υποδέχονται τον Πολιτισμό. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Η σύλληψη της ιδέας της δράσης “Ανοιχτά Πανιά” έγινε σε μια περίοδο “εγκλεισμού” και με την ανακοίνωσή της συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 200 αιτήσεις πανελλαδικά.

Τα “Ανοιχτά Πανιά” με σημείο αναφοράς τα Χανιά απευθύνθηκαν σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες, καλλιτεχνικές ομάδες, φορείς και οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλα πεδία τεχνών και έχουν ή επιθυμούν μία σύνδεση με την Κρήτη.

Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν από εξειδικευμένη αλλά ανεξάρτητη από τον Δήμο Χανίων Επιτροπή, με αποτέλεσμα να επιλεγούν 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις-παραγωγές, συνοδευόμενες όλες από παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, που επιμελήθηκαν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση της δράσης από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης, για το 2021 ανέρχεται στα 150.000 ευρώ

Έτσι, τα Χανιά υποδέχονται τον πολιτισμό, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο 2021, σε περισσότερους από 15 χώρους της πόλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν θέατρα, κήπους, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πλατείες.

Κατά την παρουσίαση των τελικών προτάσεων, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, προλογίζοντας τη δράση επεσήμανε: “Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα πολιτισμού, που με αναφορά και αφετηρία τα Χανιά, καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα συναντιούνται και δημιουργούν, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου, στα Χανιά. Με την δράση αυτή φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τον Δήμο Χανίων σε εύφορο πεδίο πολιτιστικής παραγωγής και δραστηριότητας και όχι απλά ένα φιλόξενο τόπο για περιοδείες άλλων παραγωγών”.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης από την πλευρά του τόνισε: Τα “Ανοιχτά Πανιά” αποτελούν μια νέα πρόταση του Δήμου Χανίων, τόσο στη σύλληψη όσο και την εφαρμογή. Νέες δημιουργίες σχετίζονται με τον τόπο μας, ο οποίος αναδεικνύεται σε κόμβο καλλιτεχνικής παραγωγής και ενεργοποιείται ένα πανελλήνιο δίκτυο δημιουργών που συνδέεται με τους τοπικούς καλλιτέχνες”.

Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν

Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 203 αιτήσεις συμμετοχής που υποβλήθηκαν από καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα για πρωτότυπες δημιουργίες που θα κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα στον Δήμο Χανίων εντός του 2021.

Η αξιολόγηση των προτάσεων έγινε από την αρμόδια επιτροπή την οποία αποτελούν οι: Νίκος Αρβανίτης (Εικαστικός, Επίκουρος Καθηγητής ΑΣΚΤ), Μαρία Βασιλάκη (Ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη), Γιάννης Δούκας (Συγγραφέας-Ποιητής), Έφη Θεοδώρου (Σκηνοθέτης Θεάτρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης), Μυρτώ Λάβδα (Εκπαιδευτικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός/Παιδαγωγικός Σύμβουλος και Συνεπιμελήτρια εγχειρήματος «Ανοιχτά Πανιά»), Μίλτος Λογιάδης (Διευθυντής Ορχήστρας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Σεσίλ Μικρούτσικου (Χορογράφος-Χορεύτρια), Σταύρος Ψυλλάκης (Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ)

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις χωρίζονται σε τρεις χρηματοδοτικές κατηγορίες:

-Κατηγορία Α (έως 7.000 €)

-Κατηγορία Β (έως 14.000 €)

-Κατηγορία Γ (έως 21.000 €)

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά 2021» για τη χρηματοδότηση των επιλεγμένων δράσεων ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

 

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
χρηματοδότηση έως 7000€
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ / ΟΜΑΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΕΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Καλκάνης Χρήστος Local Soundscapes Μουσική σύνθεση / μουσική παράσταση
Κάσσαρη Σοφία (Εν)θύμηση: Τα Μετόχια του κάμπου των Χανίων” Κινηματογραφική παραγωγή / Ψηφιακές τέχνες
Κιούσης Μιχάλης
Κόκορης Δημήτρης
Σημεία αναχώρησης Εικαστική δημιουργία
Κοντολέων Άννα Η Πύλη της Άμμου Λογοτεχνικό έργο για παιδιά
Λαλεί τουπλί Στη Σκιά του Πλάτανου Παραστατική και μουσική Performance / Μουσικό και αφηγηματικό έργο
Παπαδοπετράκης Ευρυπίδης Οργανικά Μνημεία Εικαστική δημιουργία / Χαρακτική / Γλυπτική
Sporos En Terra Η Τέχνη του Πηλού Εικαστική δημιουργία / Κύκλος σεμιναρίων κεραμικής
Τόπι (θεατρική ομάδα) – Πανηγυράκη Μαρίνα Το ρολόι του κήπου αφηγείται Θεατρικό κείμενο / παιδική θεατρική παράσταση / Εικαστική δημιουργία
Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
χρηματοδότηση έως 14000€
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ / ΟΜΑΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΕΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Kinetics (Κέντρο Χορού & Οπτικών Τεχνών) – Ντινοπούλου Κατερίνα Aquarium (ενυδρείο) Παραγωγή χορού / Ψηφιακές τέχνες / Μουσική σύνθεση
Ρήγμα
(Ορφανίδου – Μαντά – Σαλαμέ)
Δαίδαλα Εικαστική δημιουργία / Φωτογραφικό πρότζεκτ / Δημιουργική αφήγηση
Σταυροπούλου Έλενα ad locum Παραγωγή χορού / Μουσική σύνθεση
Undertow –
Μπαρνιάς Δημήτρης
75 παλμοί Μουσική σύνθεση – παράσταση / Εικαστική δημιουργία / Παραγωγή χορού
Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
χρηματοδότηση έως 21000€
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ / ΟΜΑΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΕΔΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Κωνσταντινίδου Μαρίκα –
Foreign Vessels
Ξενο Δοχεία Εικαστική δημιουργία / Λογοτεχνικό έργο
Λιόλιος Δημήτρης Ιλιάδα. Ραψωδία Α Θεατρικό κείμενο / θεατρική παράσταση
Ραφή (Oμάδα Μουσικού Θεάτρου) – Ventus Ensemble – Αkoo.o Streaming Μουσική σύνθεση – παράσταση / Εικαστική δημιουργία / Ψηφιακές τέχνες

 

Ανοιχτά Πανιά 2021 – Παρουσίαση προτάσεων – Α΄ μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=swh6g_-Caz4

Ανοιχτά Πανιά 2021 – Παρουσίαση προτάσεων – Β΄ μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=ghlKOHkc7LE

Ανοιχτά Πανιά 2021 – Παρουσίαση προτάσεων – Γ΄ μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=mN40sxjhaJU

Αποτελέσματα 2021