Ολες οι εκδηλωσεις

Θέατρο

6 Αυγούστου 2024

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ | Ευριπίδη

«Ποιος άνθρωπος γεννήθηκε τόσο δυστυχισμένος;»

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΙΝΟΜΕΝΟΣ | Ευριπίδη

Περιγραφή εκδήλωσης

Οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζουν το καλοκαίρι 2024, την εμβληματική τραγωδία του Ευριπίδη, «Ηρακλής Μαινόμενος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και  με έναν θίασο σπουδαίων ηθοποιών.  Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα στο Κηποθέατρο Παπάγου στις 5 και 6 Ιουλίου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ολόκληρη τη Ελλάδα, σε ανοιχτά θέατρα, σε περισσότερους από 40 σταθμούς. Στην Κρήτη, θα δοθούν 4 παραστάσεις: 5 Αυγούστου στο Ρέθυμνο (Θέατρο «Ερωφίλη» Φορτέτζα),  6 Αυγούστου στα Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου) και  7 και 8 Αυγούστου στο Ηράκλειο (Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης»). Στις 1 Σεπτεμβρίου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο.

Ένας σπουδαίος θίασος με τους Πυγμαλίωνα ΔαδακαρίδηΓιώργο ΓάλλοΣτεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια, Γκαλ Ρομπίσα, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Θανάση Ραφτόπουλο, Αντώνη Αντωνόπουλο, καθώς και τον διαπρεπή μουσικό Φώτη Σιώτα σε εξέχοντα ρόλο επί σκηνής, μας βυθίζει στην υπαρξιακή αγωνία της εμβληματικής τραγωδίας του Ευριπίδη

«Ποιος άνθρωπος γεννήθηκε τόσο δυστυχισμένος;»

Ο Ευριπίδης στο σπάνια παιζόμενο έργο του «Ηρακλής Μαινόμενος», βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο, θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών.

Σ’ αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα.  Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών – η Τυραννία του Ηρακλή – βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.

Μια τιμωρία για έναν ήρωα(;), ημίθεο(;) ή απλώς έναν άνθρωπο που ξεπέρασε τον κανόνα, βγαίνοντας έξω από το ανθρώπινο και διαταράσσοντας τη δομή και τα προκαθορισμένα όρια;

Μέσα από αυτή την παραβολή, με τις έντονες πολιτικές προεκτάσεις, ο Ευριπίδης φωτίζει το ανεπαρκές και “λίγο” της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά σε μια ανώτερη δύναμη – είτε αυτό λέγεται καθεστωτική Τυραννία, είτε Θεός – που καταρρίπτει την ανθρώπινη βούληση και την εξαφανίζει στην ανυπαρξία. Μια σφοδρή κριτική του Ευριπίδη για την απουσία Δημοκρατίας και την εγκατάλειψη των Θεών, γίνεται, παραστασιακά, μια κραυγή απόγνωσης του ανθρώπου μπροστά στην συνειδητοποίηση της αδυναμίας του.

Συντελεστές

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μαίρη Γιόση

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Καραντζάς

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Σκηνικό: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος

Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης

Artwork, Φωτογραφίες & Video: Γκέλυ Καλαμπάκα

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γκιζώτης

Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου

Social Media: Renegade Media

Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Λιάτσου

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

ΔΙΑΝΟΜΗ

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης – Ηρακλής

Γιώργος Γάλλος – Αμφιτρύων

Στεφανία Γουλιώτη – Μεγάρα

Ηρώ Μπέζου – Ίρις

Άννα Καλαϊτζίδου – Λύσσα

Αινείας Τσαμάτης – Λύκος

Νίκος Μήλιας – Θησέας

Φώτης Σιώτας / Δημήτρης Χατζηζήσης – Χορός | Live Μουσική

Γιάννης Κλίνης – Χορός

Γκαλ Ρομπίσα – Χορός

Μπάμπης Γαλιατσάτος – Χορός

Θανάσης Ραφτόπουλος – Χορός

Αντώνης Αντωνόπουλος – Χορός

Χρήσιμα

Τρίτη 6 Αυγούστου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Ώρα Έναρξης: 21:30

Για προπώληση εισιτηρίων πατηστε εδώ