Ολες οι εκδηλωσεις

14/09/2024

13/08/2023

00:21

2

Ρεσιτάλ

13 Αυγούστου 2023

Τζένια Μανουσάκη – Ρεσιτάλ Πιάνου

Η Τζένια Μανουσάκη σ’ ένα αφιέρωμα στην Αλίκη Βατικιώτη, με έργα των Bach – Liszt- Rachmaninoff – Κωνσταντινίδη – Χατζιδάκι.

Τζένια Μανουσάκη – Ρεσιτάλ Πιάνου

Περιγραφή εκδήλωσης

Τζένια Μανουσάκη – Πιανίστα – Καθηγήτρια Μουσικής.

Έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου το 1998 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο Weil Hall Carnegie Hall τον Απρίλιο του 2002 με ατομικό ρεσιτάλ. Τον Μάρτιο του 2005 εμφανίστηκε ως σολίστ στην αίθουσα Isaac Stern Auditorium στο Carnegie Hall με τη New England Symphony ερμηνεύοντας Μότσαρτ και τον Μάϊο του 2006, με το Olympic Trio, σε συναυλία με έργα Μ.Θεοδωράκη Μ. Καλομοίρη και Α. Dvorak στο Weil/Carnegie Hall.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο με τη Λ. Μπογιατζίεβα, αποφοιτώντας με Ά Βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Μετά από τετραετή φοίτηση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με καθηγητές τους Klaus Schilde, Gabrielle Seidel, και Margarita Hoehenrieder, αναδείχτηκε πρώτη στις διπλωματικές εξετάσεις του 1992. Την ίδια χρονιά ως σολίστ και ταυτόχρονα μαέστρος από το πιάνο, παρουσιάσε και ηχογράφησε στο Μόναχο και στην Ελλάδα παρουσία του διακεκριμένου Γερμανού συνθέτη Harald Genzmer το κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων.
Συνέχισε με υποτροφία της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Πράγας με τον Jan Panenka. Έλαβε μέρος σε σεμινάρια ερμηνείας στην Ελλάδα στη Γερμανία στις Η.Π.Α. με καθηγητές όπως L.Hofmann, J. Paratore, K.Eihorn, A. oVique, V.Sargaintasny, Duo Ganev J.Rose από τον οποίο έγινε δεκτή με υποτροφία για το πανεπιστήμιο Bowling Green State University του Ohio.
Το 1997 έλαβε το Ά βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Μουσικής του Berklee College of Music (Boston).
Έχει επίσης δώσει ρεσιτάλ στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στην Πράγα, στο Κίεβο, στη Φιλαρμονική του Μονάχου (Gasteig), στο Φεστιβάλ του Μονάχου (Benediktbeuren), Bienal Music Tour Wien Festival, στο Zaarbrucken, στο Homburg, στο Αρχαίο Θέατρο της Επίδαύρου καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.
Η Τζένια Μανουσάκη έχει συνεργαστεί ως σολίστ μεταξύ άλλων με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Καμεράτα Ορχήστρα των «Φίλων της Μουσικής» του Μ.Μ.Α., την ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου, τη Φιλαρμονική Bohuslav Martinu, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (Θ.Αντωνίου) τη Φιλαρμονική του Pazartzic , Orchestre St. Peterkirche Wien, Academica Αθηνών (ως σολίστ και μαέστρος) κ.α. και έχει στο ενεργητικό της παρουσιάσεις και ηχογραφήσεις σε δορυφορικές εκπομπές της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ( Ε.Ρ.Τ από το 1986 μέχρι σήμερα, Antenna, Mega). Σημαντικά έντυπα της έχουν αφιερώσει συνεντεύξεις και εγκωμιαστικές κριτικές όπως: Suddeutches Zeitung, Muenchen Merkur, Εθνικός Κήρυκας-Νέας Υόρκης, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία.
Έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει πληθώρα έργων συγχρόνων συνθετών σε Ελλάδα και εξωτερικό, μεταξύ αυτών και το κοντσέρτο του Αντίοχου Ευαγγελάτου με την Κ.Ο.Α. και την Ε.Σ.Ο. Ε.Ρ.Τ. το 1999.Ο Ελληνοαμερικανός συνθέτης Dana Richardson συνέθεσε για την ίδια και της αφιέρωσε το κοντσέρτο του για πιάνο-αριστερό χέρι και ορχήστρα (2001).
Πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν την ηχογράφηση του κοντσέρτου του Σούμαν με τον Αμεριακανό μαέστρο και Καλ.Διευθ. της Φιλαρμονικής της Οδησσού Hobart Earle και μια περιοδία με τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Jiri Barta. Ως επακόλουθο της μόνιμης duo συνεργασίας της μέχρι σήμερα, με τον Jiri Barta και τον Γερμανό βιολονίστα Peter Clemente υπήρξε επίσης ιδρύτρια του OLYMPIC TRIO.
Με το Olympic Trio έχουν εμφανιστεί στο Μέγαρο Mουσικής Αθηνών, στο Ωνάσειο Ίδρυμα της Νέας Υόρκης, και σε πολλά Φεστιβάλ στην Ελλάδα και τη Γερμανία αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.
Η Τζένια Μανουσάκη από το 2002 είναι μόνιμο μέλος των επιτροπών των κατατακτηρίων, πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων του Κεντρικού Εθνικού Ωδείου και από τον Οκτώβριο του 2014 είναι Καθηγήτρια ΄Α στο Ωδείο Αθηνών .

www.jenia-manoussaki.com

Η Αλίκη Βατικιώτη γεννήθηκε στα Χανιά όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων από την Λελέ Φανδρίδου. Στη συνέχεια σπούδασε με το Σπύρο Φαραντάτο στο Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε δίπλωμα πιάνου το 1955, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Κρατική Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με τον Friedrich Wuehrer και την Rosl Schmid.
Κατά τη διάρκεια της μακράς μουσικής της σταδιοδρομίας, η Αλίκη Βατικιώτη συνέπραξε επανειλημμένα ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ηχογράφησε πολυάριθμα προγράμματα για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, έδωσε δεκάδες ατομικά ρεσιτάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα και εμφανίστηκε επανειλημμένα ως σολίστ στο Φεστιβάλ Αθηνών. Παράλληλα, περιόδευσε συχνά εκτός Ελλάδος, πραγματοποιώντας ρεσιτάλ ή συμπράττοντας με ορχήστρες στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τις Φιλιππίνες, το Χονγκ Κονγκ, τη Σινγκαπούρη, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Η Αλίκη Βατικιώτη φρόντιζε πάντα να περιλαμβάνει ελληνικά έργα στα προγράμματα των συναυλιών της. Έτσι, παρουσίασε την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του Κονσέρτου για Πιάνο και Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη με το συνθέτη ως διευθυντή ορχήστρας, την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της Μικρής Σουίτας για πιάνο του ίδιου, το Κοντσερτίνο του Θεόδωρου Αντωνίου με διευθυντή ορχήστρας τον Μάνο Χατζιδάκι κ.α.

Στον τομέα της μουσικής δωματίου, έδωσε δεκάδες συναυλιών με διακεκριμένους συνεργάτες, όπως οι Τάτσης Αποστολίδης και Μatthias Ruetters. Μαζί με την ταλαντούχο συνάδελφό της Νέλλη Σεμιτέκολο, απέσπασαν επανειλημμένους επαίνους από τους κριτικούς για το πιανιστικό ντούο που δημιούργησαν τη δεκαετία του 1970, το ευρύ ρεπερτόριο του οποίου περιλάμβανε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργων για δύο πιάνα των Benjamin Britten και Stravinsky, την περίφημη Σονάτα για δύο πιάνα και κρουστά του Bela Bartok και ένα μεγάλο αριθμό πρώτων εκτελέσεων έργων που γράφτηκαν αποκλειστικά για το ντούο αυτό από Έλληνες συνθέτες, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο Δημήτρης Δραγατάκης και ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Η Αλίκη Βατικιώτη υπήρξε Καθηγήτρια και ΄Εφορος της Σχολής Πιάνου του Ωδείου Αθηνών, όπου από την τάξη της έχουν αποφοιτήσει αξιόλογοι πιανίστες, όπως η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, ο Χρήστος Παπαγεωργίου, ο Νίκος Σαμαλτάνος, η Μαρία Ευστρατιάδη, ο Κωνσταντίνος Καρύδης και άλλοι πολλοί. Χρημάτισε Πρόεδρος της EPTA-HELLAS, του ελληνικού τμήματος της European Piano Teachers Association.
Μία πτέρυγα του ανακαινισμένου Ωδείου Αθηνών του οποίου υπήρξε καθηγήτρια αναδεικνύοντας μία σειρά νέων καλλιτεχνών, φέρει, τιμητικά, το ονοματεπώνυμό της. Το όνομά της, επίσης, φέρει και πολιτιστικό ίδρυμα («Friends of Aliki Vatikioti for Music and the Arts»), ενώ στη μνήμη της διοργανώνονται τόσο μουσικοί διαγωνισμοί, όσο και διάφορα ρεσιτάλ πιάνου.
Ήταν παντρεμένη με τον Στίβεν Φάραντ.
Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2004 από τον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Συντελεστές

Διοργάνωση : Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

Χρήσιμα

Κυριακή 13 Αυγούστου 2023
Ώρα: 20.30
Μεγάλο Αρσενάλι.

Γενική είσοδος : 5 €
Ελεύθερη είσοδος: κάτω των 18 ετών

Πληροφορίες – Εισιτήρια: www.chania-culture.gr