Ολες οι εκδηλωσεις

23/07/2024

20/07/2022

05:02

2

Κινηματογράφος

20 Ιουλίου 2022

Τελευταίο Ταξίδι

Ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ, με τίτλο Τελευταίο Ταξίδι. Μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου…

Τελευταίο Ταξίδι

Περιγραφή εκδήλωσης

Ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου συναντά τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ, με τίτλο Τελευταίο Ταξίδι. Μαζί ακολουθούν τα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη σε δυο ταξίδια, που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα, ο Γ.Αγγελάκας και η Ό.Λαζαρίδου διαβάζουν αποσπάσματα από τις σημειώσεις του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, ενώ η κάμερα «σχολιάζει» με πολιτική ματιά τον κόσμο που θα συναντούσαν σήμερα στα ταξίδια τους. Οι παλιοί αχθοφόροι αφήνουν τις χειράμαξες και γίνονται ντελίβερι της διαμοιραστικής οικονομίας ενώ ιερόδουλες στέκονται στα ίδια πεζοδρόμια του Τόκιο που κάποτε ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ στην ταινία Metropolis. Η ιστορία εκτυλίσσεται με φόντο τη σύγκρουση υπερδυνάμεων για την κυριαρχία στην Ανατολική Ασία αλλά και μια πανδημία που ξεκινά – τότε όπως και τώρα – από την Ασία για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα γυρίσματα στην Ιαπωνία διήρκησαν ένα χρόνο και εμπλουτίζονται με στιγμιότυπα από anime, video games και ιαπωνικά manga. Το Τελευταίο Ταξίδι κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο 24ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συνεχίζει τις προβολές σε αίθουσες και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Το μοντάζ υπογράφει και αυτή τη φορά ο Άρης Τριανταφύλλου, ενώ ο μουσικός παραγωγός Rsn δημιουργεί την πρωτότυπη μουσική με Jazz, Trip Hop και Electronica ήχους. To Post Production επιμελήθηκε ο Θάνος Τσάντας. Επεξεργασία ήχου Αρης Αζιλαζιάν και Γιάννης Μαρκοπουλιωτης. Σχεδιασμός αφίσας Λουίζα Καραγεωργίου.

Είπαν για το Τελευταίο Ταξίδι:

Διαυγής ανάγνωση από τον Καζαντζάκη του γεωπολιτικού τοπίου
Variety

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα εγχώρια ντοκιμαντέρ που έχουμε δει εδώ και καιρό
LIFO

Απρόσμενα ενδιαφέρον αποτέλεσμα
Αθηνόραμα

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου
Cinemagazine

Ένα ποιητικό memoir που φωτίζει την πλευρά ενός μύθου που ελάχιστοι είχαν διακρίνει.
The Magazine -News 247

Σκιαγραφεί συναρπαστικά το πέρασμα της παραδοσιακής Ιαπωνίας στον μοντέρνο και άγριο καπιταλισμό, χωρίς να αμελεί την κινηματογραφική διάσταση του εγχειρήματος που τονίζεται υποδειγματικά από την τζαζ μουσική του Rsn
Athens Voice

Εκπληκτικά πλάνα, υπέροχη αισθητική, σκοτεινή τζαζ, ηλεκτρονικοί ήχοι, και τρομερό δέσιμο της τότε εποχής με το σήμερα
Provocateur

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστεφάνου
Φωτογραφία: Άρης Χατζηστεφάνου
Αφήγηση: Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου
Μοντάζ: Άρης Τριανταφύλλου
Μουσική: Rsn
Επεξεργασία ήχου: Rsn, Γιάννης Μαρκωπουλιώτης
Post Production: Θάνος Τσάντας
Εταιρεία παραγωγής: MOVIEMENTA Productions

Χρήσιμα

Τετ 20 Ιουλ – Τετ 20 Ιουλ 2022, 21.30
Γενική είσοδος : 5 €
ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Άνω των 65 ετών : 2 €
Κρατήσεις θέσεων : chania-culture.gr

Σε συνεργασία με το Chania Film Festival

Ελλάδα | 2022 |58’
Προτότυπος Τίτλος: Τελευταίο Ταξίδι
Αγγλικός Τίτλος: Last Voyage
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Γλώσσα: Ελληνική
Έτος: 2022
Διάρκεια: 58 λεπτά
Εικόνα: Ασπρόμαυρη