- Δωρεάν είσοδος

Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
«Διαδρομές στην τέχνη»
Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
24 Μαΐου – 2 Νοεμβρίου 2025
Η έκθεση
Ένα ιδιαίτερο εικαστικό πορτρέτο της τέχνης του τόπου μας συνθέτουν τα 99 έργα τέχνης της έκθεσης «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και εγκαινιάζεται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, το Σάββατο 24 Μαΐου 2025, στις 20.00. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός της τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη και επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα έργα, που αποτυπώνουν τη διαχρονική εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης, λειτουργούν ως μαρτυρίες τόπων και εποχών. Αυτό το πολυδιάστατο σύνολο έργων τέχνης, που καλύπτει την περίοδο 1870-2024 και υπογράφεται από ιστορικά εμβληματικούς δημιουργούς, καθώς και από νεότερους καταξιωμένους αλλά και σύγχρονους ανερχόμενους καλλιτέχνες, προσφέρει στους επισκέπτες μια αντιπροσωπευτική εικόνα της συλλογής της Τράπεζας της Ελλάδος – μίας από τις πλέον αναγνωρισμένες συλλογές ελληνικής τέχνης – μέσα από διαφορετικές και ενδιαφέρουσες όψεις της εικαστικής έκφρασης.
Η έκθεση οργανώνεται σε τρεις διαδρομές-ενότητες, που αναπτύσσονται στους αντίστοιχους ορόφους της Πινακοθήκης του Δήμου Χανίων, με δημιουργίες που καλύπτουν μια περίοδο περίπου 150 ετών και προσφέρουν ποικίλες αναγνώσεις της Ιστορίας της τέχνης ειδικότερα, αλλά και της Ιστορίας γενικά.
Σε αυτές τις διαδρομές, το βλέμμα των επισκεπτών θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει έργα των Νικόλαου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Σοφίας Λασκαρίδου, Περικλή Βυζάντιου, Κωνσταντίνου Παρθένη, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Μαλέα, A. Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Παναγιώτη Τέτση, Πάρι Πρέκα, Όπυς Ζούνη, Νίκης Καναγκίνη, Γιώργου Λαζόγκα, Δημήτρη Αληθεινού, Ρένας Παπασπύρου, Ιάσονα Μολφέση, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Κεσσανλή, Γιώργου Ρόρρη, Εδουάρδου Σακαγιάν, Βάνας Ξένου, Μιχάλη Μανουσάκη, Ηλία Παπαηλιάκη, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, Ευγενίας Αποστόλου, Ανέστη Ιωάννου, Κατερίνας Σάρρα, Χριστίνας Κάλμπαρη, κ.ά.
Η έκθεση, που έχει, μεταξύ άλλων, ως στόχο την τόνωση της πολιτιστικής ζωής στην περιφέρεια, φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, η οποία έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, διοργανώνοντας πλήθος εκθέσεων με δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών, επιλογές έργων από μεγάλες συλλογές και συνεργασίες με καταξιωμένα ιδρύματα.
Ο κατάλογος
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των εκθεμάτων.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
Η αφίσα της έκθεσης.
Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος (εικόνες):
Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Χάληδων 98–102
Τηλ.: +30 2821 3 41680
Ιστοσελίδα: www.pinakothiki-chania.gr
Facebook & Instagram: @MunicipalArtGalleryChania
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτ.-Σάβ. 10.00-14.00, 19.00-22.00, Κυριακή κλειστά
Γενική είσοδος: 5 €.
Μειωμένο εισιτήριο (φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι): 2 €.
Δωρεάν είσοδος: Νέοι έως 18 ετών, κάτοχοι κάρτας ICOM, κάτοχοι κάρτας Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Κάθε Τρίτη: ελεύθερη είσοδος για όλους.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου – 2 Νοεμβρίου 2025.