Ολες οι εκδηλωσεις

23/07/2024

18/12/2022
29/09/2022

23:43

2

Εκδηλώσεις

29 Σεπτεμβρίου 2022 - 18 Δεκεμβρίου 2022

Ανοιχτά Πανιά 2022 – ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / POPULAR STORIES

Έβδομη δράση – Ανοιχτά Πανιά 2022: Εικαστική εγκατάσταση στο δημόσιο χώρο των Χανίων ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / POPULAR STORIES Laure Jaffuel, σε συνεργασία με τη Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη.

Ανοιχτά Πανιά 2022 – ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / POPULAR STORIES

Περιγραφή εκδήλωσης

«Ανοιχτά Πανιά 2022»:  ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / POPULAR STORIES: Εικαστική εγκατάσταση στο δημόσιο χώρο της πόλης των Χανίων από 29 Σεπτεμβρίου έως και 18 Δεκεμβρίου 2022.

Το φετινό πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ., που αναδεικνύει την πρωτότυπη καλλιτεχνική παραγωγή, τα «Ανοιχτά Πανιά 2022», επιχειρεί να συνεχίσει το δημιουργικό ταξίδι παραγωγής πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες πρακτικές. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές δράσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.
Τα Χανιά το διάστημα από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, θα κατακλυστούν από χορό, θέατρο, εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πολλά άλλα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ως τη Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, από τον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε μέχρι τον Άγιο Ρόκκο, από τη συνοικία της Νέας Χώρας και των Ταμπακαριών, ως τους Τάφους των Βενιζέλων, τη Λίμνη της Αγιάς, τη γέφυρα του Κλαδισού, κ.ά., θα φιλοξενήσουν ξεχωριστές καλλιτεχνικές δράσεις.

Έβδομη δράση – Ανοιχτά Πανιά 2022: Εικαστική εγκατάσταση στο δημόσιο χώρο των Χανίων ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / POPULAR STORIES Laure Jaffuel, σε συνεργασία με τη Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη.
-Εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της πόλης, στάσεις λεωφορείων και διαφημιστικές πινακίδες,
-Μια μικρή έκδοση,
-Ένα εργαστήριο για οικογένειες.

Εγκαίνια/Παρουσίαση του πρότζεκτ: Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, 19:30-21:00, Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (Υψηλαντών 30).

Οι ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / POPULAR STORIES είναι μια εικαστική εγκατάσταση σε διάφορα σημεία της πόλης των Χανίων που λειτουργούν ως ορόσημο αφηγήσεων μέσα στο αστικό τοπίο. Πρόκειται για φράσεις, σλόγκαν, ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στα Χανιά, είτε αυτοί είναι χειροτέχνες, είτε καλλιτέχνες ή παραγωγοί. Μας μιλάνε για την τέχνη τους αλλά και για τη σχέση τους με τα Χανιά ενώ οι φωνές τους καταλαμβάνουν το δημόσιο χώρο μέσα από αφίσες.
Το πρότζεκτ ξεκίνησε με συναντήσεις της καλλιτεχνικής ομάδας με μια σειρά χειροτεχνών και παραγωγών. Τεχνίτες, άνθρωποι που δημιουργούν με τα χέρια τους, άλλοι που δουλεύουν τη γη.
Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και τραβήχτηκαν φωτογραφίες μέσα στα εργαστήρια και τους χώρους τους. Έτσι αναδείχθηκε η δημιουργική διαδικασία της τέχνης τους, τα εργαλεία και τα σχέδιά τους. Τελικά, ξεδιπλώθηκαν οι δικές τους ιστορίες για την πόλη των Χανίων. Στη συνέχεια, η Laure Jaffuel, με την συνεργασία της Σάντρας Οντέτ Κυπριωτάκη, επέλεξαν φράσεις από τις συνεντεύξεις αυτές οι οποίες τυπώθηκαν και τοποθετούνται σε διαφημιστικές πινακίδες και σε στάσεις λεωφορείων της πόλης.
Επίσης, εκτυπώθηκε ένα βιβλιαράκι με μεγαλύτερο μέρος των συνεντεύξεων καθώς και με φωτογραφικό υλικό της κεραμίστριας και φωτογράφου Elina Belou η οποία παρακολουθούσε τις συναντήσεις και κατέγραψε τους χώρους εργασίας των χειροτεχνών. Το βιβλίο τυπώθηκε σε 200 αντίτυπα και θα διατίθεται δωρεάν στα εγκαίνια-παρουσίαση.

Οι ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ / POPULAR STORIES στοχεύουν να αναζωογονήσουν και να ενισχύσουν την αξία της αστικής κληρονομιάς, τις παραδόσεις, την ιστορία, τις χειροτεχνίες και τις καθημερινές εμπειρίες στην πόλη, δίνοντας φωνή απευθείας στους δικούς της ανθρώπους. Οι εικαστικές παρεμβάσεις του έργου αυτού έχουν κοινωνική και πολιτιστική διάσταση και επιθυμούν να φέρουν στο φως την ποικιλία που αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμική και πλούσια ιστορία των Χανίων.

Δείτε πως ξεκίνησαν οι Λαϊκές Ιστορίες: Εδώ.

Παράλληλη δράση:
Εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες.
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Τι είναι στ’ αλήθεια η δημιουργική διαδικασία; Πώς αφηγούμαστε ιστορίες; Μια πόλη τι ιστορίες λέει; Παιδιά 7-11 ετών με τις οικογένειές τους καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο της Laure Jaffuel. Παρέα με την Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη θα καθοδηγήσουν τα παιδιά να πουν τη δική τους ιστορία για την πόλη και να φτιάξουν τη δική τους αφίσα.

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]

Δείτε το βιβλίο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ Λαϊκές Ιστορίες / Popular Stories: popular stories-book-LaureJaffuel_medium resolution_144dpi (1)

Συντελεστές

Concept και design: Laure Jaffuel
Κείμενα, επιμέλεια συνεντεύξεων & μεταφράσεις: Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη
Φωτογραφίες και καταγραφή: Elina Belou
Γραφιστικός σχεδιασμός βιβλίου: Ella Villaumié

Σύντομα βιογραφικά:
Laure Jaffuel, designer
Γεννημένη και μεγαλωμένη στις ακτές της Μεσογείου στη Νότια Γαλλία, η Laure Jaffuel είναι Γαλλίδα designer και art director με έδρα την Αθήνα. Εξερευνώντας το πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται το αντικείμενό της, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την κατασκευή καταστάσεων που περιβάλλουν τα αντικείμενά της. Η πολυεπίπεδη πρακτική της έχει να κάνει με την δημιουργία χώρων, αντικειμένων, γεγονότων, καταστάσεων, ηχητικών κομματιών αλλά και με το σχεδιασμό και στήσιμο πάρτι, σκηνογραφίας και εκδόσεων. Διαφορετικοί κλάδοι συγχωνεύονται για να γιορτάσουν την παραγωγική ενέργεια της ομάδας, ανοίγοντας διάλογο με άλλους καλλιτέχνες, σχεδιαστές, DJs, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, κατασκευαστές κ.ά. Στη δουλειά της εκτιμά ιδιαίτερα την παραγωγή και χειροτεχνία από ντόπιους τεχνίτες, με τεχνογνωσία και υλικά που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον της.

Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη, κειμενογράφος
Η Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη γράφει ιστορίες από όταν ήταν 7 χρονών. Κάπως έτσι αποφάσισε να σπουδάσει Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ύστερα έγραψε σε μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπα και site της Ελλάδας. Έχει μεγάλη εμπειρία στις συνεντεύξεις αφού ρουφάει τις ιστορίες γύρω της με ενθουσιασμό. Αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό Aural & Visual Culture στο πανεπιστήμιο του Goldsmiths στο Λονδίνο επέστρεψε στην Κρήτη. Πλέον εργάζεται ως κειμενογράφος και art director σε παραγωγές βίντεο. Ως μέλος της συλλογικότητας “Από Κοινού” και άλλων αυτοοργανωμένων ομάδων, την ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο συλλογικός τρόπος λήψης αποφάσεων.