Ολες οι εκδηλωσεις

17/09/2024

01/11/2023
02/11/2023
03/11/2023

17:36

2

Μουσική,Χορός

1 Νοεμβρίου 2023 - 3 Νοεμβρίου 2023

Ανοιχτά Πανιά 2023 – «Συνομιλίες / Χανιά»

Περφόρμανς – Ακουστικό & χορογραφικό έργο
Ίρις Καραγιάν

Ανοιχτά Πανιά 2023 – «Συνομιλίες / Χανιά»

Περιγραφή εκδήλωσης

Η περφόρμανς «Συνομιλίες / Χανιά» είναι ένα ακουστικό και χορογραφικό έργο που εμπνέεται από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων της πόλης που ασχολούνται με τον αθλητισμό και καταγράφει ηχητικά και ενσώματα τις μνήμες και τις σκέψεις τους. Εφαρμόζοντας πρακτικές καλλιτεχνικής έρευνας και δημιουργίας αρχείου, οι συντελεστές του έργου συνομίλησαν με αθλητές/αθλήτριες και προπονητές/τριες καταγράφοντας τις αφηγήσεις τους και ακολούθως δημιούργησαν ένα συλλογικό αρχείο. Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του δημόσιου χώρου ως τόπο διαλόγου αλλά και ως μέσο ιστορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, το έργο αφουγκράζεται τις προσωπικές ιστορίες και τις μετασχηματίζει σε μια χορογραφημένη επιτελεστική εμπειρία.

Η ακουστική και χορογραφική περφόρμανς «Συνομιλίες / Χανιά» πραγματοποιείται στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, έναν ζωντανό και ιστορικό χώρο για τον αθλητισμό και την πόλη. Οι θεατές προσκαλούνται να συμμετάσχουν στη χορογραφημένη περιπατητική διαδρομή σε χώρους του σταδίου, ακούγοντας ψηφιακά μέρος του αρχείου των αφηγήσεων των αθλητών/τριών και παρακολουθώντας παράλληλα τις ζωντανές δράσεις που τις συνοδεύουν. Το αρχείο των συνομιλιών μετασχηματίζεται και επαν-ενεργοποιείται μέσω της κίνησης των ερμηνευτών/τριών αποτυπώνοντας εκ νέου τις προσωπικές μνήμες και ιστορίες των αθλητών/τριών των Χανίων.

Την καλλιτεχνική δράση «Συνομιλίες / Χανιά» συνοδεύει και έντυπη έκδοση, η οποία καταγράφει και αποτυπώνει τον προφορικό, προσωπικό και αφηγηματικό λόγο των αθλητών/τριών και των προπονητών/τριών που συμμετείχαν στην ερευνητική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία ενός πορτρέτου της πόλης και της αθλητικής της πραγματικότητας. Αποτελεί συνέχεια της ερευνητικής και χορογραφικής πρακτικής της Ίρις Καραγιάν που μελετά τη σχέση σώματος και αρχείου, καθώς και τη σχέση του αθλητισμού με το σύγχρονο χορό, ενώ εμπλουτίζει επίσης την καλλιτεχνική και ερευνητική πρακτική του Γιώργου Μαραζιώτη σχετικά με το αρχείο ως μέσο καλλιτεχνικής πρακτικής και τόπο διαλόγου.

Σύνδεσμοι:
«Συνομιλίες / Χανιά»
Ίρις Καραγιάν

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:

-Εργαστήριο: Αρχεία και Kαλλιτεχνικές Πρακτικές
Το εκπαιδευτικό εργαστήριο Αρχεία και Καλλιτεχνικές Πρακτικές εστιάζει στην έννοια του αρχείου, προσεγγίζοντάς το μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές που το διερευνούν και το μετασχηματίζουν σε παραστασιακό υλικό.
Για τους σκοπούς του εργαστηρίου, το οποίο πλαισιώνει την χορογραφική περιπατητική διαδρομή «Συνομιλίες / Χανιά» που χρησιμοποίησε αντίστοιχη μεθοδολογία για τη δημιουργία της, θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα από το χώρο της τέχνης και της ιστορίας. Θα αντλήσουμε υλικό από προϋπάρχοντα προφορικά αρχεία και θα δοκιμάσουμε στην πράξη τρόπους μετασχηματισμού των εν λόγω αρχείων.
Το εργαστήριο θα ξεκινήσει με μία εισαγωγή για την έννοια του αρχείου, τους μηχανισμούς συλλογής, κατανόησης κι αφήγησής του, για να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες μεθοδολογίες με τις οποίες το αρχείο γίνεται η αφετηρία και η βάση συγκεκριμένων καλλιτεχνικών πρακτικών.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου:
● θα μελετήσουμε την έννοια του προφορικού αρχείου -θεωρητικά και πρακτικά- αντλώντας παραδείγματα από το χώρο των τεχνών και της ιστορίας
● θα συζητήσουμε και θα καταγράψουμε υπάρχουσες ερευνητικές μεθοδολογίες και καλλιτεχνικές πρακτικές σε σχέση με το αρχείο, τη μνήμη, το σώμα και το χώρο
● θα αντλήσουμε υλικό από επιλεγμένα προφορικά αρχεία που θα αποτελέσουν τη δική μας περίπτωση μελέτης για το πώς δημιουργείται ένα αρχείο και πώς το επεξεργαζόμαστε
● θα οργανώσουμε μικρότερες ομάδες οι οποίες θα δουλέψουν με το αρχείο της επιλογής τους με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σύντομο έργο, με όποιο μέσο επιθυμούν (π.χ: σώμα, γραφή, εικαστικά, φωτογραφικά, ηχητικά, αρχιτεκτονικά, κ.ά).
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από την χορογράφο Ίρις Καραγιάν και την δραματουργό Μπετίνα Παναγιωτάρα που τα τελευταία χρόνια μελετούν μέσα από τις πρακτικές τους τις σχέσεις μεταξύ αρχείου, μνήμης και σώματος.

Χώρος Διεξαγωγής: Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής του εργαστηρίου:
Κυριακή 29 Οκτωβρίου, 18:00-21:00
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, 18.00-21.00

Απευθύνεται σε:
Το κάλεσμα απευθύνεται σε σπουδαστές/τριες, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, εικαστικών, ήχου και εικόνας, καθώς επίσης και σε εκπαιδευτικούς, ιστορικούς κι αρχιτέκτονες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δράση.
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης στο email: [email protected]

-Πρωινή περφόρμανς για σχολεία/μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η περφόρμανς απευθύνεται και σε μαθητές/σχολικές ομάδες Λυκείου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χορό/κίνηση, στον αθλητισμό και στον ήχο/ψηφιακά μέσα.

Ημερομηνία και ώρα:
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 11:00
*Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση μεταξύ συντελεστών και μαθητών
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσεων για τις σχολικές ομάδες στο email: [email protected]

-Συζήτηση με το κοινό μετά την περφόρμανς
Οι συντελεστές της περφόρμανς θα συζητήσουν με το κοινό για την δημιουργία του έργου την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου μετά την τελευταία περφόρμανς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Ίρις Καραγιάν είναι χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού με βάση την Αθήνα. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στις Παραστατικές Τέχνες και τον Πολιτισμό στο Goldsmiths College στη Μ. Βρετανία. Επίσης, είναι απόφοιτος από το Αμερικάνικο Κολλέγιο της Ελλάδας, Deree College, με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει διδάξει το μάθημα της χορογραφίας και του αυτοσχεδιασμού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στη Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου καθώς και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Συνεργάστηκε με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιώντας εργαστήρια χορού για άτομα με ή χωρίς αναπηρία. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έχουν υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Το 2017, ήταν φιλοξενούμενη καλλιτέχνης στο SAARI της Φινλανδίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Kone, το 2018 απέσπασε υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για εξάμηνη καλλιτεχνική έρευνα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και το 2020 ήταν υπότροφος και φιλοξενούμενη καλλιτέχνης του Ιδρύματος Bogliasco στην Ιταλία.
 Ίρις Καραγιάν vimeo

Η Μπετίνα Παναγιωτάρα είναι θεωρητικός του χορού και δραματουργός. Η τελευταία της έρευνα εστιάζει στις πολιτιστικές πολιτικές κι εκπαιδευτικές πρακτικές για τον χορό και την αναπηρία, ενώ το διδακτορικό της διερευνά συνεργατικές δομές και καλλιτεχνικές πρακτικές για το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Διδάσκει Ιστορία Χορού σε επαγγελματικές σχολές, συνεργάζεται με καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών στη δραματουργία και στην έρευνα, επιμελείται και διοργανώνει εκπαιδευτικά εργαστήρια, όπως το Dramaturgy Now που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με τη συμμετοχή δραματουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζουν στη δραματουργία, την πολιτιστική πολιτική, τις αρχειακές καλλιτεχνικές πρακτικές, το συμπεριληπτικό χορό, την ιστορία του χορού και της περφόρμανς. Συμμετέχει με την έρευνά της σε διεθνή συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Μεταξύ άλλων είναι μέλος των Dance Studies Association (DSA), Springback Academy και του European Arts & Disability Cluster.

Συντελεστές

Ιδέα, σχεδιασμός, έρευνα, επιμέλεια αρχείου, χορογραφία, εισηγήτρια εργαστηρίου, συντονισμός παραγωγής: Ίρις Καραγιάν
Έρευνα, επιμέλεια αρχείου: Γιώργος Μαραζιώτης
Σχεδιασμός ήχου: Νικόλας Καζάζης
Βοηθός σχεδιασμού ήχου: Παναγιώτης Γερόλυμος
Εισηγήτρια εργαστηρίου, συγγραφή εισαγωγικού κειμένου έκδοσης: Μπετίνα Παναγιωτάρα
Ερμηνευτές/Ερμηνεύτριες: Επαμεινώνδας Δαμόπουλος, Μάνος Κότσαρης, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Σοφία Πουχτού, Αναστάσιος Σιουμάλας
Σχεδιασμός & συντονισμός παραγωγής: Ζήτα, Ομάδα Σύγχρονου Χορού
Βοηθός παραγωγής: Λήδα Παπαδημητρίου

Στις ηχογραφήσεις ακούγονται:
Επαμεινώνδας Δαμόπουλος, Δάφνη Δρακοπούλου, Πύρρος Θεοφανόπουλος, Δημήτρης Λαγός, Αμαλία Μπαμπλέκη, Στράτος Νταλαμάγκος, Φανή Ποζίδη, Σοφία Πουχτού, Μυρτώ Ροζάκη, Τζώρτζης Χορταριάς

Ευχαριστούμε,
το ΕΑΚ Χανίων για την παραχώρηση των εγκαταστάσεών του, την Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων, τον Αθλητικό Όμιλο Καλαθοσφαίρισης (ΑΟΚ) ΧΑΝΙΑ, τον Αθλητικό Όμιλο “Κύδων” (Τμήμα Άρσης Βαρών), τον Αθλητικό Σύλλογο “Απολλώνια Χανίων”, το Αθλητικό Σωματείο ΑΜΕΑ “ΑΡΙΩΝ Χανίων”, το Αθλητικό Σωματείο “ΧΑΝΙΑ B.C.”, το Αθλητικό Σωματείο Ποδηλασίας “ΤΑΛΩΣ ANEK LINES”, το Αθλητικό Σωματείο “PILALA WELLNESS ACTIVITIES”, την Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών Ακρωτηρίου Χανίων (ΑΠΤΑ), το Γυμναστικό Σύλλογο “ΝΕΑΡΧΟΣ”, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, τον Ναυταθλητικό Αθλητικό Όμιλο Σούδας (Τμήμα Κωπηλασίας), τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων (Τμήμα Canoe Kayak και SUP & Τμήμα Ειδικής Άθλησης), τον Παγκρήτιο Αθλητικό Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων & Παραπληγικών “Αετοί Κρήτης”, την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων “Σαμαριά”, την εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης” για την παραχώρηση της φωτογραφίας του Ν. Αγγελάκη.

Χρήσιμα

Τετάρτη 1 – Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023
Εθνικό Στάδιο Χανίων

-Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής της καλλιτεχνικής δράσης:
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, 18:00, 20:00
Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, 18:00, 20:00
Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, 18:00, 20:00

Επανάληψη δράσης σε διαφορετικές ώρες ανά ομάδες (timeslots). Η κάθε περφόρμανς έχει διάρκεια περίπου 40 λεπτά.
Χώρος διεξαγωγής καλλιτεχνικής δράσης: Εθνικό Στάδιο Χανίων

Παρακαλούμε να βρίσκεστε 15 λεπτά πριν από την έναρξη στην είσοδο του Σταδίου.

*Οι θεατές θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους φορτισμένο κινητό ή tablet με δυνατότητα διασύνδεσης σε δίκτυο (5G – WIFI) και ακουστικά, καθώς η ηχητική κάλυψη της παρουσίασης γίνεται με ζωντανή μετάδοση μέσω δικτύου (live streaming).

Ελεύθερη είσοδος με κρατήσεις θέσεων στο Chania Culture.

***Για κράτηση θέσης στην καλλιτεχνική δράση της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου, 18:00, 20:00 επικοινωνήστε στο email : [email protected]